Boksteen: Assembleeleden zijn gewaarschuwd
19 Jul 2012, 03:00
foto
Lothar Boksteen, voorzitter van het CHS.


"Assembleeleden zijn gewaarschuwd. De partijdiscipline geldt keihard", constateert Lothar Boksteen, voorzitter van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat hij deze conclusie trekt op basis van de wetgeving. Er is geen andere keus dan tot deze eindbeslissing te komen en de assembleeleden Diana Pokie en Waldie Ajaiso terug te roepen.

Boksteen merkt op dat deze wet voor het eerst is toegepast en hiermee is een precedent geschapen. Het CHS is vanaf eind mei bezig geweest met bestuderen van alle documenten. De voorzitter van het CHS zegt dat in andere landen er geen terugroepwet is, maar onze wetgeving heeft deze beslissing genomen "waarmee iedereen nu rekening moet houden".

Over de brief van A Combinatie naar het CHS, waarin bezwaren gemaakt worden op het terugroepen van Pokie en Ajaiso door de BEP, zegt Boksteen dat in de stukken een opmerking zal worden gemaakt. Die brief is niet meegenomen in de overwegingen omdat in de wet staat dat de assembleeleden teruggeroepen kunnen worden als de combinatie die hen voorgedragen heeft niet meer bestaat of uiteenvalt. In dit geval is de BEP eruit gestapt en kan daarom hen terugroepen. Boksteen zegt dat in normale gevallen De Nationale Asssemblee meldt dat een plek is opengevallen, maar nu is het parlement in deze kwestie niet in beeld. "De wetgever heeft het op deze manier gewild", zegt Boksteen.

René Gompers




Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May