Para heeft 16 imkers erbij
18 Jul 2012, 20:00
foto
Twintig gegadigden hadden zich aangemeld voor de training tot imker, georganiseerd door het ministerie van LVV en zestien personen hebben met succes deze training afgerond. (Foto: LVV)


Zestien bewoners van Para hebben vandaag het certificaat als imker in ontvangst mogen nemen. Zij hebben met succes een training afgerond die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) speciaal voor het district heeft georganiseerd.
Para is een opkomend honingdistrict en volgt wat betreft productie in liters per jaar direct na Coronie.

Het district is rijk aan drachtplanten, die ideaal zijn voor de honingteelt. Honingbijen leven hoofdzakelijk in de omgeving van deze planten. Zij zijn voor 75-85% verantwoordelijk voor de bloeiende omgeving, omdat zij zorgen voor de natuurlijke bestuiving van zowel cultuurgewassen als wilde planten.

Behoefte veel groter
Het kweken van bijen zal een positief effect hebben op de productie van andere bosproducten zoals awara en maripa, omdat door bestuivingactiviteiten van de bijen, de vruchtzetting en kwaliteit toenemen. Bijen worden in bijenkasten of bijennesten gehouden door de imker. Zo een kolonie of verzameling bijen wordt een volk genoemd. Nu wordt er in Suriname weinig gebruik gemaakt van deze bestuivers, maar in de toekomst zullen zij een belangrijke rol spelen bij de geconditioneerde teelten, zegt LVV in een persbericht.

De locale behoefte aan honing wordt geschat op tussen de 50.000 en 65.000 liter; de huidige productie is krap 35.000 liter. Momenteel wordt er in Suriname alleen honing geproduceerd, maar er zijn nog andere producten mogelijk uit de bijenteelt zoals stuifmeel, propolis en was.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May