DNA neemt antiterrorisme wet aan met algemene stemmen
17 Jul 2012, 22:00
foto


De Nationale Assemblee heeft vanavond met algemene 41 stemmen goedkeuring gegeven aan de aanpassing van twee antiterrorisme en anti-corruptie wetten. Het gaat om de wet Melding Ongebruikelijke Transacties en de wet verplichte identificatie voor dienstverleners.

Met de aanpassing van de wetten heeft Suriname voldaan aan de vereisten van de regionale en internationale financiële waakhonden. Die hadden kritische aanbevelingen geplaatst bij Suriname. Het land voorkomt nu dat het terecht komt op een zogenaamde zwarte lijst van landen die zich niet inzet om financiering voor terrorisme tegen te gaan.

Komt oppositie tegemoet
Tijdens de behandeling van de wetten leek het er op dat de Nieuw Front oppositie niet voor deze ontwerpwet zou stemmen. In de laatste ronde van de behandeling was het assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons die het Nieuw Front deels tegemoet kwam.

Gedurende de hele behandeling heeft de oppositie in de persoon van Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP), ervoor gepleit dat er een aanpassing in de wet komt als het gaat om de controle op invloedrijke en politieke personen. In de wet is dat specifiek opgenomen voor buitenlandse invloedrijken. Nadat Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) voor de zoveelste keer de kritiek anders verwoordde, zei Simons dat de oppositie gelijk heeft. De wet maakt zoals de formulering luidde een discriminerende indruk. Een zinsnede werd geschrapt uit de memorie van toelichting.

Blij met afloop
Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) zei bij de stemmotivatie van zijn fractie dat het Nieuw Front het belangrijk vindt dat de aanpassingen in de wet komen. Op die manier kan Suriname internationaal een betere indruk maken als het gaat om witwassen en corruptiebestrijding. “We vinden echter dat optimale kwaliteit moet worden gedemonstreerd. Voor ons is de definitie nog wat onduidelijk als het gaat om de controle op invloedrijke personen in Suriname. Met gemengde gevoelens gaan wij toch voor deze wet stemmen”, zei Castelen.

Simons zei aan het eind van de vergadering dat de wet zeer technisch van aard is geweest. Volgens haar onderstreept dit hoe belangrijk het is dat het college zich verder laat scholen in wetgeving. De afgelopen week is hiertoe een begin gemaakt. Volgens Simons was de constructie bij deze wetten verwarrend. “Het was een ingewikkelde wet”, zei de assembleevoorzitter. Dat 41 leden voor de ontwerpwet hebben gestemd, noemde zij ‘overweldigend’.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May