Washington blij met Surinames veranderde walvisvangst-visie
18 Jul 2012, 04:30
foto


De Verenigde Staten van Amerika (VSA) zijn ingenomen met de veranderde kijk van Suriname op de walvisvangst. Suriname heeft zijn ondersteuning toegezegd voor het moratorium op commerciële walvisvangst. Met het moratorium wordt de walvisvangst aan regels gebonden. Er wordt selectief en een overeengekomen hoeveelheid gevangen.

De populatie van sommige walvissen en walvisachtigen is toegenomen sinds het moratorium op commerciële visvangst in 1986 tot stand kwam. Desondanks zijn er andere soorten die nog steeds worden bedreigd. De VSA zijn daarom nadrukkelijk een voorstander van voortzetting van dit moratorium.

Het behoud van walvissen en walvisachtigen, inclusief de populaire Surinaamse dolfijn, is niet alleen juist, maar stimuleert ook de economische groei, zegt de Amerikaanse ambassade in een persbericht. Wereldwijd brengt deze vorm van ecotoerisme ongeveer US 2 miljard dollar op en creëert ze zo’n 13.000 banen. Volgens de Green Heritage Fund heeft alleen het bekijken van dolfijnen in Suriname het land ongeveer US 1 miljoen dollar opgebracht. Daarnaast helpt deze vorm van toerisme zowel de Surinamers als toeristen meer te leren over het milieu hier.

Al het mogelijke doen om deze zeedieren te beschermen en hun leefomgeving te behouden, ziet de VSA als een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het ecotoerisme in het land.”De VSA juichen de initiatieven om behoud van de biodiversiteit en het ecotoerisme van de regering van Suriname toe.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May