India onderzoekt baarmoeder verwijderingen Chhattisgarh
18 Jul 2012, 22:00
foto
De baarmoeders van duizenden vrouwen in de Indiase staat Chhattisgarh is onnodig verwijderd.


In de Indiase staat Chhattisgarh is een onderzoek gestart naar onnodige verwijdering van de baarmoeder bij duizenden vrouwen, waarbij ziekenhuizen verzekeringsclaims hebben ingediend.

De verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) van de vrouwen is uitgevoerd onder een nationaal verzekeringsprogramma, waarbij de privé-ziekenhuizen aanspraak maakten op verzekeringsgelden voor de behandeling van patiënten die zich geen dure procedures kunnen veroorloven. Ambtenaren schatten dat ze meer dan 2.000 vrouwen hebben gesproken die hun baarmoeder in de afgelopen zes maanden hebben verwijderd. De 34 medische centra die ervan worden beschuldigd deze onnodige operaties te hebben verricht, hebben nog niet gereageerd.

De minister van Volksgezondheid van Chhattisgarh, Amar Agarwal, zegt dat er ook actie is ondernomen tegen negen artsen in de staat na een vooronderzoek. "Rond de 34 privé verpleeghuizen liggen ook onder de scanner. We gaan een aantal strenge maatregelen nemen," zei hij.

Meer dan 50.000
De medische centra eisten het geld op in het kader van een ziektekostenverzekering die de Indiase regering in 2007 had gelanceerd. Onder die regeling konden ziekenhuizen en klinieken tot 30.000 roepies (US$ 545) per gezin claimen wanneer ze het nodig vonden één van de 60 miljoen mensen die onder de armoedegrens in India leven, te behandelen. Critici zeggen dat de regeling sinds de oprichting over het hele land op grote schaal is misbruikt door artsen, verpleeghuizen en verzekeringsmaatschappijen.

Volgens schattingen zouden meer dan 7.000 vrouwen in de afgelopen dertig maanden zijn geopereerd, maar de oppositie zegt dat bij meer dan 50.000 vrouwen in Chhattisgarh in de afgelopen vijf maanden hysterectomieën zijn uitgevoerd. In de verslagen die de overheid onderzoekt, staat dat arme vrouwen uit afgelegen gebieden de verpleeghuizen benaderden met gewone medische kwesties. Vervolgens maakten de artsen hen "bang" dat als ze hun baarmoeder niet verwijderden, zij kanker zouden krijgen. Er zijn zelfs meldingen dat vrouwen die bij hun arts kwamen voor de behandeling van rugpijn, eindigden met verwijdering van hun baarmoeder. Sommige artsen beweren dat de operatie nodig was, terwijl anderen zeggen dat het gemakkelijk voorkomen had kunnen worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May