Commewijne krant voor jeugd district
17 Jul 2012, 16:00
foto
Minister Soewarto Moestadja heeft zijn medewerking toegezegd aan Benjamin Mitrasingh, voorzitter van Stichting Cultuureducatie. (Foto: Biza)


De jeugd van Commewijne moet weten hoeveel ‘grote kinderen’ hun district heeft voortgebracht. Daarnaast moet de koloniale geschiedenis van Commewijne eens correct worden geschreven. Dat is volgens Benjamin Mitrasingh, voorzitter van Cultuureducatie Suriname het doel van de Commewijne krant.

Minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken heeft hem alle steun, financieel en inhoudelijk toegezegd voor dit project. De Commewijne krant wordt op 29 juli uitgegeven op de dag wanneer 110 jaar wordt herdacht dat arbeiders op Mariënburg werden doodgeschoten. Mitrasingh noemt op Jan Ernst Matzeliger, de ontdekker van de schoenstikmachine, de moord op James Mavor de directeur van Mariënburg, de afslachting van de arbeiders en de opstand op Zoelen. Al deze verhalen worden opgenomen in de Commewijne krant, die een collectors item wordt.

Op 29 juli, 110 jaar geleden, werd James Mavor toen directeur van Mariënburg, doodgekapt door de Hindostaanse arbeiders. Hij wilde de rietprijs niet verhogen en viel de vrouwen van de arbeiders lastig. Daags daarna, op 30 juli, kwamen de militairen vanuit Frederiksdorp naar Mariënburg, waardoor de gemoederen nog meer in beroering kwamen. De militairen schoten gericht op de arbeiders, waarbij er 17 direct overleden. Daarna kwamen nog enkelen om. "Het gaat om het bewustzijn", zegt Mitrasingh terwijl hij het verhaal vertelt aan Starnieuws. Zo is het massagraf van deze arbeiders nooit gevonden. "Het wordt tijd dat daar een keer serieus naar wordt gekeken." In het verleden zijn er wel proef onderzoeken gedaan, "maar de fondsen voor een gedegen onderzoek waren er nooit.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May