Betterson in Drietabbetje voor ritueel 'diemoengwataa'
17 Jul 2012, 04:30
foto
De bijeenkomst in Drietabbetje afgelopen weekend. (Foto: Regionale Ontwikkeling)


De rituelen rond de dood en begrafenis van granman Gazon Matodja van de Aucaners zijn nog steeds gaande. In het dorp Drietabbetje, de residentie van de granman, vond afgelopen weekend de 'diemoengwataa' plaats. Minister van Regionale Ontwikkeling (RO), Stanley Betterson, was met een delegatie in het dorp voor deelname aan dit ritueel.

Granman Matodja overleed op 1 december 2011 en is op 10 april 2012 begraven. Tijdens de 'diemoengwataa', die drie maanden na de begrafenis wordt gehouden, worden plengoffers gebracht als onderdeel van het rouwproces. De vrouwen van de granman en de rouwende gemeenschap ontdoen zich ook van een deel van hun rouwkleding. Officieel zijn ze pas vrij van rouw na de 'poerblaka'- afleggen van de rouw - ongeveer een jaar na de begrafenis.

De delegatie van de minister bestond uit de directeur van het ministerie Genia Lank-Corinde, onderdirecteur ontwikkeling Binnenland, Thanya Fonkel, districtscommissaris Margaretha Malonti en andere medewerkers van het ministerie. Ook de DNA-leden Marinus Bee en Walter Bonjaski reisden mee met de groep, meldt Regionale Ontwikkeling.

Kennismaking
Dit bezoek gold tevens als kennismaking van de minister van Regionale Ontwikkeling met het traditioneel gezag. De lokale gezagsdragers, onder leiding van waarnemend granman Johannes Balong, maakten van de gelegenheid gebruik om de wensen en grieven van het dorp en omgeving aan de minister door te geven.

De gebrekkige elektriciteitsvoorziening van Drietabbetje en omliggende dorpen kwam aan de orde. Er is door gebrek aan benzine slechts van 18.00 tot 23.00 uur elektriciteit. Ook de uitvoering van het Tapajaiproject baart de bewoners van het gebied zorgen aangezien de vrees bestaat dat uitvoering van dit project negatief voor hen zal uitwerken.
Minister Betterson heeft beloofd de knelpunten in Paramaribo te zullen bespreken en te zorgen voor oplossing van de problemen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May