Rosebel wil geen schadevergoeding betalen
16 Jul 2012, 00:00
foto
Deze camera was geplaatst in het slaapvertrek van twee werknemers van Rosebel Goldmines te Brokopondo.


Rosebel Goldmines/Iamgold wil de US$ 44.000 schadevergoeding aan twee werknemers niet betalen. Hun raadsman Raoul Lobo heeft een nieuw ultimatum gesteld aan het bedrijf. De advocaat van de multinational, Rani Sohansingh, stelt in een schrijven aan Lobo dat de security van het bedrijf ervan uitging dat camera's geplaatst konden worden in het slaapvertrek van de werknemers, omdat het om eigendom van Rosebel gaat. Volgens haar was het management hiervan niet op de hoogte.

Lobo zegt aan Starnieuws dat er alles aan gedaan wordt om de schadeclaim niet te betalen. Hij is furieus over de reactie van de advocaat van Rosebel. "Het gaat om private vertrekken van werknemers van Rosebel en het doet totaal niet terzake dat Rosebel Goldmines N.V. eigenaar is van deze vertrekken. Rosebel Goldmines N.V. c.q. haar organen kunnen nimmer de bevoegdheid bezitten om camera’s te plaatsen in de private vertrekken van werknemers", stelt Lobo. Hij vindt het klinkklare nonsens dat het bedrijf camera's zou mogen plaatsen.

Niet bevoegd
Welke strafvorderlijke bepaling geeft Rosebel dan de bevoegdheid om camera’s te plaatsen in private vertrekken? Welke strafvorderlijke bepaling geeft Rosebel de bevoegdheid om een opsporingsonderzoek op te starten? Welke strafvorderlijke bepaling geeft Rosebel de bevoegdheid om gebruik te maken van volgens de vigerende Surinaamse wetgeving ontoelaatbare opsporingsmethoden? Op deze vragen wil de advocaat van de werknemers antwoord hebben.

Indien Rosebel niet over zal gaan tot betalen van de schadevergoeding, zal de regering officieel in kennis worden gesteld van deze inbreuk die gepleegd is op de privacy van de werknemers. Ook Iamgold zal officieel om opheldering worden gevraagd. Canadese mensenrechtenorganisaties zullen worden ingeschakeld. Twee keer US$ 44.000 is volgens Lobo maar een paar kilo's van de duizenden kilo's goud die hier wordt gewonnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May