Cholera-gevallen in Cuba nemen toe
16 Jul 2012, 06:00
foto


Het aantal cholera-patiënten in Cuba is opgelopen tot 158. Drie personen zijn gestorven. Volgens een rapport van het ministerie van Volksgezondheid is de ziekte op de terugweg en dat “er geen bewijs is dat de ziekte zich via voedingsmiddelen of andere wegen verspreidt.”

De ziekte brak enkele weken geleden uit in Manzanillo, in het oosten van het land, op 800 kilometer van de hoofdstad. Later werd er ook in Havana een geval gesignaleerd. Het nieuwe rapport spreekt over "geïsoleerde gevallen in andere regio's van het land." Het gaat om "personen die besmet raakten in Manzanillo."

Begin deze maand had het ministerie al toegegeven dat drie personen waren overleden aan de ziekte. Er was toen sprake van 53 gevallen van cholera. In de bijna twee weken nadien liet de overheid niets meer van zich horen. Dat leidde tot ongerustheid bij de bevolking. Die werd nog aangewakkerd doordat in deze tijd van het jaar, met de vele regens en hoge temperaturen, meer mensen darm- en ademhalingsproblemen hebben.

Haïti en cholera
Mogelijk heeft de Cubaanse cholera-uitbraak iets te maken met de epidemie in Haïti. Na de aardbeving van 2010 kostte de cholera daar het leven aan meer dan zevenduizend mensen. Haïti deelt het eiland La Española met de Dominicaanse Republiek, waar een maand na de uitbraak in Haïti eveneens gevallen van cholera werden gesignaleerd. Nadien verspreidde de ziekte zich ook naar andere landen.

Cuba biedt al sinds 1998 medische hulp aan Haïti en heeft daar nu 723 medewerkers. Dat personeel wordt aan een bijzondere inspectie onderworpen wanneer het terugkeert. "We zijn daar zeer rigoureus in", zegt onderminister van Volksgezondheid, Marcia Cobas. Wie risicolanden heeft bezocht en terugkeert naar huis, moet zich aanmelden in een gezondheidscentrum voor een bloedonderzoek. "Als iemand niet komt opdagen, dan gaan wij bij die persoon thuis langs", bevestigt een verpleegster van een gezondheidscentrum in de hoofdstad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May