Verkoop aandelen Staatsolie allang voorbereid
15 Jul 2012, 00:00
foto
President Desi Bouterse op een persconferentie zaterdag op de Johan Adolf Pengel luchthaven (Foto: René Gompers)


De directie van Staatsolie had aan de vorige regering voorgesteld om aandelen van het bedrijf te verkopen. Er was volgens president Desi Bouterse toen hier geen belangstelling voor. Dit zei hij bij terugkeer uit Equatoriaal-Guinea zaterdagmiddag op een persconferentie op de Johan Adolf Pengel luchthaven.

Het staatshoofd deelde mee dat niet alleen aandelen van Staatsolie verkocht zullen worden, maar er zijn soortgelijke plannen voor diverse parastatale bedrijven. Hij noemde onder andere Telesur en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij. Eerder is ook Hakrinbank in de publiciteit gekomen. Met het geld dat binnenkomt, zullen investeringen worden gedaan.

Internationaal toezicht
Bouterse merkte op dat de Surinamers meer het gevoel moeten hebben dat Staatsolie van hen is. Door aandelen te kopen van het bedrijf, worden zij eigenaar. De president benadrukte dat zaken nog verder uitgewerkt worden. Dit zal onder internationale toezicht plaatsvinden waardoor zaken zo onafhankelijk mogelijk plaatsvinden.

Het Nieuw Front en de BEP hebben in een brief aan de president opheldering gevraagd over het verkoop van aandelen van Staatsolie. Zij merken op dat hierover geen mededelingen zijn gedaan in het Ontwikkelingsplan en de regeringsverklaring. Bouterse zei dat zaken nog verder uitgewerkt worden en dat er tijdig informatie zal worden verstrekt aan de samenleving.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May