President Bouterse onder de indruk van Equatoriaal-Guinea
14 Jul 2012, 19:15
foto
Aankomst van president Desi Bouterse en gezelschap op de Johan Adolf Pengel luchthaven vanmiddag. (Foto: Ramon Keijzer)


President Desi Bouterse en gevolg zijn diep onder de indruk van Equatoriaal-Guinea. Dat land heeft enorme potentie. Bouterse noemde zijn ambtgenoot Theodoro Obiang "een visionaire leider die zijn land in tien tot vijftien jaar naar het niveau van Dubai kan tillen".

De president keerde vanmiddag terug op de Johan Adolf Pengel luchthaven met het vliegtuig van het staatshoofd van Equatoriaal-Guinea. Hij en zijn delegatie werden zondag ook opgehaald. De president en zijn gezelschap hebben hoge onderscheidingen ontvangen van het olierijke Afrikaanse land. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei dat dit het eerste staatsbezoek is van het staatshoofd. Boutere is ook het eerste Zuid-Amerikaanse staatshoofd dat Equatoriaal-Guinea heeft bezocht.

Technische commissie
Er zijn legio samenwerkingsmogelijkheden tussen beide landen besproken. Allereerst komt er nog voor november een ambassade in Paramaribo. Suriname zal ook een ambassade opzetten in het Afrikaanse land. Het gaat hier om een zuid-zuid relatie, waar elkaars landen zullen dienen voor verdere expansie naar Afrika en Caricom/Unasur.

Ambassadeur Arnold Halfhide is belast met de coördinatie van de technische commissie die is ingesteld tussen beide landen. De relatie krijgt gestalte onder supervisie van beide presidenten. "Dit om stagnatie te voorkomen door bureaucratie", zei de president op een persconferentie bij aankomst. Hij is zeer te spreken over het bezoek aan het Afrikaanse land en zei dat heel de wereld daar is om zaken te doen met Equatoriaal-Guinea. Dat land heeft enorme potentie en president Obiang is bereid om concrete zaken te doen met Suriname.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May