Centrale Bank tevreden met bijstelling Fitch
14 Jul 2012, 06:00
foto


"Er is veel bereikt om de trend te kunnen zetten voor een stabiel macro-economisch en investeringskader, maar dat er veel meer werk moet worden verzet om een verdere opwaardering te kunnen garanderen.” De Centrale Bank van Suriname heeft met gepaste tevredenheid de opwaartse bijstelling van het land van B+ naar BB- verwelkomd. "Het is de tweede bijstelling door Fitch binnen ongeveer één jaar."

De Centrale Bank van Suriname verwacht dat er een verantwoorde loonbeleid wordt gevoerd om macro-economische onevenwichtigheden te voorkomen. In een persbericht zegt de bank dat zij haar ingezet macro-economisch beleid zal continueren in nauw overleg met de relevante autoriteiten in het land. Voor governor Gillmore Hoefdraad is het essentieel dat de overheidsuitgaven worden gerationaliseerd, de begrotingstekorten worden teruggebracht en de looneisen worden gematigd. "Dat zijn de noodzakelijke factoren om een sterke Surinaamse dollar, een stabiel prijzenpeil en een sterke economie te garanderen."

Fitch Ratings heeft bij de opwaardering van Suriname ook kanttekeningen geplaatst. Zo stelde Fitch dat verdere institutionele en capaciteitsversterking noodzakelijk zijn. De bank zegt dat daartoe al een aantal specifieke acties zijn genomen sinds september 2010. Zij stelt op korte termijn andere beleidsacties in het vooruitzicht. Intussen heeft de bank een conceptwet voor de instelling van een kredietbureau voorbereid. Ook heeft zij een concept wettelijk kader gereed voor de geplande instelling van een welvaartsfonds.

De bank kondigt een voorlichtingscampagne aan om meer bekendheid te geven aan de effecten van een dergelijk welvaartsfonds, vooral in tijden van terugval van de gunstige wereldmarktprijzen voor onze grondstoffen. Ook de wetgevingsproducten Wet Geldtransactiekantoren, Wet Toezicht op verzekeringsbedrijf en de Wet Toezicht Kapitaalmarkt zijn voorbereid.
Ook is de bank bezig met een ambitieus plan om haar institutioneel kader te versterken. Daarmee kan de bank en daarmee het land op richtige wijze het hoofd bieden aan de nieuwe uitdagingen waarmee zij geconfronteerd wordt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May