Jabini begraven volgens Christelijk geloof
12 Jul 2012, 01:00
foto
De uitvaartdienst van Stanley Jabini woensdagmiddag in de kerk van Eagle Wings aan de Indira Gandhiweg. (Foto: Raoul Lith)


Stanley Jabini is acht maanden na zijn overlijden woensdagmiddag op de openbare begraafplaats te Libanonweg aan de schoot der aarde toevertrouwd. Op verzoek van de kinderen is de uitvaartdienst verzorgd door de Volle Evangeliegemeente Eagle Wings aan de Indira Gandhiweg.

Geestelijk leider Carlo Landsdorf zegt aan Starnieuws dat de begrafenis plaatsvindt te midden van een strijd waarmee de overledene sinds zijn bekering tot het Christelijk geloof in verwikkeld is geraakt. “In elk geval is het goed te noemen dat broeder Jabini niet wordt begraven op een manier zoals hij niet heeft geleefd”, stelt Landsdorf.

Als Christen begraven
Jabini had zich voorgenomen als Christen begraven te worden en niet volgens de culturele tradities van de Saramaccaanse stam. Daarmee en met zijn bekering zou volgens Landsdorf, Jabini een deel van de traditie van zijn volk aan de kant hebben gezet. Dit heeft al zeker een periode van veertig jaar kwaad bloed gezet bij de familie van Stanley Jabini. Temeer daar hij met zijn besluit om bewust in Paramaribo te sterven in plaats van in zijn dorp de familierechten heeft overgegeven aan zijn kinderen en niet aan de dorpelingen om hem te mogen begraven. De familie en dorpelingen wilden dat Jabini volgens de traditie in het dorp Nieuw Aurora werd begraven.

Jabini wilde op Nazareth Djomongo worden begraven. Dit zou hem zijn toegezegd. De dorpelingen en familieleden hebben voorkomen dat de begrafenis daar plaats kon vinden. Dit heeft geleid tot de gang naar de 'groene tafel'. Nadat de rechter in eerste instantie toestemming gaf, kon geen bewijs van de districtscommissaris worden overgelegd om hem op Nazareth Djomongo te begraven. De toestemming van de dc en de granman der Saramaccaners was nodig omdat het niet om een erkende begraafplaats gaat. Op grond hiervan verleende de politie geen medewerking.

Traditie
Landsdorf zegt dat de uitspraak van het Hof van Justitie om de kinderen van Jabini te verbieden hun vader op een door hem niet traditionele plaats, Djomongo te begraven, niet gezien moet worden als een overwinning voor de familie en de traditie. “Hier komen traditie en ontwikkeling elkaar tegen. De mensen verkeren in een feeststemming alsof de rechter gekozen heeft voor traditie. De rechter heeft alleen besloten dat de begrafenis niet mag plaatsvinden op de plek omdat er geen schriftelijke toestemming is verleend door de districtscommissaris en de granman”. De geestelijke leider hoopt dat er mensen zijn die dit ook aan de dorpelingen en familie van de overledene duidelijk zullen maken.

Landsdorf hoopt voor eenieder dat met deze hele kwestie er verandering komt in de belevenis van traditie in het binnenland. Mensen moeten respect hebben voor de wil van het individu anders is er geen ruimte voor ontwikkeling in het binnenland”, meent hij. Assembleelid Hugo Jabini die familie van de overledene is, ontkent tegenover Starnieuws dat er een feeststemming aanwezig is in het dorp en onder de familie. Volgens hem heeft niemand gewonnen in deze kwestie. Hij blijft er echter wel bij dat Jabini, zoals het hoort volgens de tradities van het binnenland begraven had moeten worden. Bij de begrafenis waren alleen de kinderen en geen andere familieleden en dorpelingen aanwezig.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May