VRTS in offensief tegen Sasur
11 Jul 2012, 22:00
foto


De Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) zal op meerdere fronten tegelijkertijd strijd voeren voor het voortbestaan van haar leden. Zij voeren sinds jaren strijd tegen Sasur over muziek- en auteursrechten. Het bestuur van de VRTS is gemachtigd om alle ten dienste staande democratische middelen te gebruiken om de belangen van de leden te behartigen.

Op de algemene ledenvergadering was meer dan twee derde deel van de leden aanwezig. Het bestuur kreeg een hernieuwd mandaat om de kwestie Sasur voortvarend en doelgericht aan te pakken. In een motie werd het bestuur gemachtigd om via juridische en politieke weg alsook mobilisatie en educatie via de massa-media in te zetten, om de belangen van de leden te behartigen.

Niet in onderhandeling
De VRTS-leden zijn unaniem van mening dat opeenvolgende regeringen sinds 2005 in de kwestie muziekauteursrechten 'structureel onbehoorlijk bestuur' hebben gedemonstreerd waarbij aan Sasur -een stichting zonder enig maatschappelijk draagvlak- verregaande publieke taken en bevoegdheden zijn gegeven zonder effectieve 'checks and balances'.

De VRTS-leden weigeren te zwichten voor wat ze noemen, de manipulatie, bedreiging, chantage en verdeel- en heersstrategie van Sasur die zich als een incassobureau van een dubieuze reputatie opstelt. Alle aanwezige leden hebben hoofdelijk verklaard niet in onderhandeling te zijn over licentieovereenkomsten.

Kritiek op Belfort
De VRTS hekelt de apathische houding van de minister Edward Belfort van Justitie en Politie die de muziekauteursrechtenkwestie kennelijk 'van geen urgentie en geen prioriteit' beschouwt. Ook een schriftelijk verzoek aan Belfort tot kennismaking met het VRTS-bestuur en bespreken van enkele acute punten heeft na ruim acht weken geen resultaat opgeleverd.

Door het uitblijven van enige actie van de minister over de herbemensing van de Commissie van Toezicht op Sasur wordt nog meer speelruimte geboden om de samenleving te misleiden, vindt VRTS. Diverse media-bedrijven lopen ernstig risico op sluiting en faillissement. De VRTS-leden benadrukken dat het echt niet alleen gaat om 'royalties'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May