Fitch: Suriname op de goede weg
12 Jul 2012, 05:00
foto


Afgenomen politieke onzekerheid en een strakker fiscaal en monetair beleid hebben de wisselkoersstabiliteit ondersteund, nadat de munteenheid begin 2011 met 20% werd gedevalueerd. De kloof tussen de officiële en parallelle tarieven verdwenen en de jaar-op-jaar inflatie is gedaald tot 3,6% in mei 2012 na een piek van 22,6% in april 2011, schrijft Fitch Ratings over Suriname.

De kredietwaakhoud heeft Suriname opgewaardeerd van een B+ status naar een BB-. Het behoud van de verworvenheden van prijs- en koersstabiliteit vereist echter het indammen van salarisaanpassingen, een strenge budgettaire discipline en het versterken van de geloofwaardigheid van het macro-economisch beleidskader, waarschuwt Fitch.

Een stijgende goudproductie en gunstige prijzen in combinatie met een verminderde afhankelijkheid van de invoer van brandstof, kunnen overschotten op de lopende rekening ondersteunen en internationale reserves op de middellange termijn doen stijgen. Het belangrijkste is dat de toenemende internationale reserves en de soevereine netto externe schuldenpositie het land minder kwetsbaar maken door de afhankelijkheid van de hoge grondstoffenprijzen, financiële dollarisatie en de beperkte wisselkoers flexibiliteit.

Overheidsuitgaven
Surinames groei blijft veerkracht tonen met binnenlandse en buitenlandse schokken met een gemiddelde 4,4% in 2011 en 2012 en een eventuele gemiddelde van 4,9% in 2013. Deze cijfers brengen het land op een vijf-jaar-gemiddelde dat ruim boven de 3,5% grenslijn van de 'BB' categorie zit. Toenemende risico's voor de economische prestaties zullen afhangen van het tempo waarin de overheid geld uitgeeft, er nieuwe investeringen worden gepleegd in de grondstoffensector en de binnenlandse consumptie, somt Fitch op.

De binnenlandse markt van Suriname blijft oppervlakkig en niet-liquide, wat weinig ruimte openlaat om de begroting te overschrijden en hogere schulden te maken. De regering beroept zich op dure voorschotten van de Centrale Bank van Suriname en private korte termijn beleggingen om de begrotingstekorten te dekken. Met succes heeft de overheid een schuld van US 32 miljoen dollar in juli 2011 geherstructueerd met de Verenigde Staten van Amerika en heeft zij alle uitstaande schulden betaald tot mei 2012.

Versterking institutionele capaciteit
Terwijl het traditioneel economisch beleid in sterke mate afhing van de geloofwaardigheid van individuele ambtenaren, is de versterking van de institutionele capaciteit van de monetaire en fiscale autoriteiten, de sleutel tot de verbetering van macro-economische prestaties en het verminderen van beleidsrisico’s. Ondanks de aanhoudende verbeteringen in de afgelopen jaren, is de kwaliteit van de officiële economische statistieken zwak in verhouding tot landen met een 'BB' status.

Uitvoering van de hervormingen om het fiscaal en monetair beleidsraamwerk te versterken, kan positief zijn voor de kredietwaardigheid. Hogere groei met een brede macro-economische stabiliteit kan ook een gunstig effect hebben op de status van Suriname. Het omgekeerde daarvan, aanzienlijke vermindering van de fiscale en externe rekeningen, meer macro-economische instabiliteit en schokken die de koolwaterstof-en mijnbouw aantasten, zullen de waardering van het land naar beneden duwen, stelt Fitch Ratings.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May