Training in wetgeving voor DNA-leden en personeel
10 Jul 2012, 20:00
foto
De drie deskundigen die aangetrokken zijn om assembleeleden te trainen. Links hoofdtrainer Johan Hommes.


In De Nationale Assemblee is vandaag een verkorte training begonnen voor leden en het personeel dat belast is met wetgeving. De training wordt twee dagen verzorgd door drie deskundigen aangetrokken door de leiding van het parlement en het ontwikkelingsprogramma (UNDP) van de Verenigde Naties.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zegt dat hiermee een droom van het college is uitgekomen. Naast capaciteitsversterking voor leden en medewerkers, moet de training er toe leiden dat in de toekomst de technische behandeling van wetten niet in details hoeft plaats te vinden in de openbare vergadering. Het merendeel zal gebeuren in commissies die de wetten voorbereiden.

Cruciaal
Tussen het parlement en de UNDP bestaat er een samenwerking om onder andere trainingen en technische assistentie te geven aan het college. UNDP-vertegenwoordiger Brayen Drakenstein onderstreepte het belang van een goedgetrainde volksvertegenwoordiging in wetgeving. Volgens hem is dat cruciaal voor een optimale beleving van de democratie binnen de samenleving. De rol die het parlement heeft om daarmee inhoud te geven aan de millennium ontwikkelingsdoelen van de VN, is cruciaal.

De training wordt gegeven in vier modules. Eerst wordt een algemeen overzicht gegeven van de wetgevende functie van het parlement, alsook de rol van parlementariërs en het secretariaat. Er zal gekeken worden naar de verschillende systemen die internationaal gebruikt worden.

Interactie belangrijk
In de training wordt de rol van alle parlementaire groepen besproken, het recht van de oppositie en hoe een compromis op te bouwen bij wetsvoorstellen. Ook wordt aandacht besteed aan internationale verdragen, de grondwet, wetten in het algemeen en decreten en executieve wetgeving.

De parlementariërs zal worden aangeleerd dat de interactie met experts en de burger een garantie is voor het maken van goede wetgeving. In een sessie zal worden gekeken naar hoe belangrijk het is dat door de wetgever duidelijk verstaanbare en transparante wetten worden gemaakt. Hoofdtrainer Johan Hommes zei aan het begin van de training dat zijn team ruime internationale ervaring heeft en veel van soortgelijke sessies heeft uitgevoerd voor de UNDP.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May