Keukens in Papatam 'explosief'
10 Jul 2012, 06:00
foto
De keuken van Ma Peli. (Foto: Isaak Poetisi)


"Oooooh, na so no". Ma Peli Lampe, een seniorenburger en bewoonster van het dorp Papatam kan haar oren niet geloven. Van de brandweer vrijwilligers kreeg ze te horen dat zij haar gascilinders buiten moet plaatsen. "Ik wist het niet", werpt ze tegen.

De brandweer heeft bij huis aan huis controle opgemerkt dat veel personen gascilinders binnen hebben. Het Korps Brandweer Suriname (KBS) is begonnen met de voorlichtingscampagne in Albina. Als onderdeel van dit programma wordt in elke aangewezen woning een rookmelder opgehangen. Tegelijkertijd wordt samen met de bewoners gekeken naar de elektrische installatie, aansluiting van elektrische apparaten en plaatsing van gascilinders. De campagne is ook gestart in Papatam en Erowarte. In de komende dagen worden de gemeenschappen van Centrum Albina aangedaan.

Veel risico's
De bewoners hebben in alle keukens een of meerdere gascilinder staan. In de keuken van Ma Peli Lampe is er naast twee cilinders van 18 lbs, ook nog een van 100 lbs aangetroffen. De vrijwilligers Jefrey Galgren en Evert Djemesie werden te Papatam bijgestaan door onderbrandmeester Harold Pinas. "Het is onvoorstelbaar hoeveel risico's die mensen lopen", merkt Pinas bezorgd op. Op een tactische manier probeert hij de mensen duidelijk te maken dat zij de gascilinders buiten moeten plaatsen. En tegen diefstal moet er een kooi voor gascilinders worden gemaakt.

De eerste rookmelder werd geplaatst in de magazijnruimte van kapitein Abraham Angoso. Hij moest hem zelf ophangen, zoals alle andere burgers volgens de instructies van het KBS. Angoso was zo enthousiast dat hij terstond aangeboden heeft de dorpelingen waar nodig en mogelijk bij te staan. "Ik ga mijn bijdrage leveren, zodat de mensen veilig in hun woningen kunnen zijn", verzekerde Angoso.
Glenn Cooman zegt dat het bewustzijn van zelfredzaamheid bij de gemeenschap aangekweekt wordt met het project 'community safety'. "Het is van belang dat de brandweer in persoonlijk contact de informatie overbrengt", stelt Cooman.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May