A ten n’e lon, boodschap voor de jongeren
09 Jul 2012, 14:00
foto
Van links naar rechts: Arrangeur Marc Cornaat, componist Randall Veira, vocalist Redensio Maxwell en rapper Shaquille Marcus. (Foto: Rachel Dompig)


“Doordat mijn vader mij bleef aansporen om mee te doen aan Suripop werd ik geprikkeld vaart te zetten achter mijn creatie voor de inschrijving. Zo werd het kindje A ten n’e lon twee dagen voor de afsluitingsperiode geborenˮ, vertelt de 20-jarige Randall Veira aan Starnieuws. Als jongere vindt hij het heel erg dat kinderen ervoor kiezen ouders te worden, waardoor zij dan de school moeten verlaten om voor het kind te zorgen. Zo kwamen de woorden mantenfruku skoro bel e naki. Ma eng no habi a ten. Want eng libi kon kenki in hem op.

Wat hij meemaakte met vrienden en medestudenten over hun ouderschap, zette hij op papier. Hij haalde de momenten van de jeugdigen, die pa en ma werden en de school vroegtijdig moesten verlaten, voor de geest. “Met dat beeld in gedachten kreeg de pasgeboren baby de naam A ten n’e lonˮ, zegt Randall trots. Vervolgens zong hij zijn ontwerp zelf in bij de studio Beat Master records. A ten n’e lon geeft aan dat de jongeren geen haast moeten hebben met kinderen krijgen. Redensio Maxwell en rapper Shaquille Marcus zullen dit prachtige ontwerp op 3 augustus uitdragen.

Tienerzwangerschap
De kern van het lied is tienerzwangerschap. “Ik heb vrienden gehad die een meisje zwanger hebben gemaakt. Als je kinderen op jonge leeftijd verwekt, ben je niet in staat voor je kind te zorgen, omdat jezelf nog kind bent”, concludeert Randall. Volgens hem rent de tijd niet weg om kinderen te maken, het blijft er altijd. In het refrein wordt het duidelijk met de woorden so fruku. Sang ede yu e feti fen. So fruku. Ala sani e go nanga ten geïllustreerd.

“Ik ken meisjes die op jonge leeftijd zwanger zijn geraakt. Hun leven veranderde helemaal. Ze konden de mooie momenten op school niet meer beleven door hun zwangerschap. Sommigen werden in de steek gelaten door hun vriend, omdat zij deze zware verantwoordelijk niet konden dragen”, zegt de componist. Ook bepaalde jongens werden niet ondersteund door hun ouders. “Mijn moeder kan me echt niet helpen, zeiden ze. Uitspraken die zij vaak gebruikten waren: ik weet niet wat ik moet doen. Ik ben radeloos”, deelt hij mee. Pas als de kinderen de school moeten verlaten, beseffen ze dat ze een fout hebben gemaakt. Op zo een beslissend moment raakt het hen, omdat zij niet meer naar school kunnen. De boodschap die hij uitdraagt in zijn lied is, ga niet voortijdig een kind maken en je toekomst verpesten. Op latere leeftijd zullen kinderen wel komen, dat rent niet weg. Marc Cornaat was verantwoordelijk voor het arrangement van dit lied.

Inleving vaderfiguur
Op advies van de arrangeur werd Redensio Maxwell uitgekozen door de componist om het lied te vertolken. Voor Redensio was het heel moeilijk om in het Sranan te zingen, omdat hij uitsluitend Engelse en Nederlandse liedjes zingt. Het was geen eenvoudige taak voor de zanger om het lied uit te dragen. Door een beeld te scheppen in zijn gedachten als vader van kinderen, die hij met gezag aanspreekt, probeerde hij zich te verplaatsen in de positie van de componist. "Ik moest de tekst tot mij nemen, inleven in de rol om het daarna uit te beelden. Je moet het zien als zingend preken", zegt hij. Voor hem is het belangrijk dat de jongens niet moeten wegrennen voor hun vaderschap, maar de verantwoordelijkheid van hun daden moeten dragen. " If yu papa no ben luku fu yu. I no bo sabi san de fu yu. Dus no meki pikin if yu sabi yu no lepi , spreekt hij ze met autoriteit aan in het lied.

Nadat Rendensio langzaam de climax bij de bridge opbouwt, neemt Shaquille Marcus over. Voor hem is het ook iets nieuws, omdat hij niet gewend is dit soort liedjes te rappen. Hij kon zich wel verplaatsen in de schoenen van de schrijver. "Toen ik de tekst las, wist ik direct hoe ik het moest brengen. Als het gaat om muziek zijn wij op één lijn", benadrukt de 17-jarige rapper. Voor hem is de presentatie van A ten n’e lon ook een grote uitdaging. "Je spreekt mensen aan van jou leeftijd, maar de situatie is ook van toepassing op jezelf. Het gevoel van meeleven wordt opgewekt, maar tegelijkertijd zet het je ook aan het denken. Maak dus een bewuste keus geen tienerouder te worden. Over het algemeen lukt het niet als een kind een kind moet opvoeden, blijf dus altijd op je hoede", zegt Shaquille zelfverzekerd.

Voor Marlon Veira is het een grote eer dat zijn talentvolle zoon de finale behaald heeft. "Randall diende zijn ontwerp als nummer 41 in. En geselecteerd worden voor de finale is al een kroon op je werk", zegt hij trots. Marlon motiveerde zijn zoon om mee te doen met Suripop, omdat het een leerrijke ervaring is. In 2008 diende hij zelf ook een compositie in, maar behaalde hij de finale niet. Dit jaar nog brachten Randall en Shaquille het nummer Vallen en Opstaan uit.

Rachel Dompig
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May