Eerste keer vrouw voorzitter Walviscommissie
07 Jul 2012, 01:30
foto
Groenlands minister (links) Fontain met nieuw gekozen IWC voorzitter Jeannine Compton-Antoine. (Foto: Monique Pool)


De laatste dag van de Walviscommissie vergadering, vrijdag, wordt afgesloten met de verkiezing bij acclamatie van St. Lucia's Jeannine Compton-Antoine als nieuwe voorzitter en Belgiës Frederic Chemay als ondervoorzitter. In de 64 jaar van het bestaan van de commissie krijgt het orgaan voor het eerst een vrouw aan het hoofd.

"Het is een historisch moment, groot moment voor vrouwen, ik voel me nerveus, gelukkig, en in staat om positieve verandering te brengen," zegt Compton, voormalig politica uit St Lucia en al 13 jaar betrokken bij de commissie, in een reactie.

Veel verandering
De laatste dag van de enerverende jaarvergadering van de Walviscommissie begon met het door Monaco's Commissaris Briand geïntroduceerd voorstel om de bescherming van migrerende soorten walvisachtigen te brengen naar de Algemene Vergadering van de VN, omdat de IWC slechts 38 soorten omvat en over de andere soorten geen informatie wordt verstrekt door de walvisvarende naties. Hoewel Briand had gelobbyd voor een consensus en Japan ook al in haar kamp had, wist Noorwegen op het laatste moment toch een spaak in het wiel te steken en koos Japan de zijde van Noorwegen.

Ook na de koffiebreak was er geen consensus en Briand gaf aan dat Monaco een intersessionele taskforce zal faciliteren en vroeg om het agendapunt open te laten voor discussie in de eerstvolgende IWC-vergadering. De IWC besloot ook om niet langer elk jaar samen te komen, maar om de twee jaar. Slechts de wetenschappelijke commissie zal blijven samenkomen op jaarbasis. Het bureau dat leiding zal geven aan de organisatie zal bestaan uit Jeannine Compton van St. Lucia, Frederic Chemay van België, Donna Petrachenko van Australië en commissarissen van Panama, Ghana, VSA en Japan. De wetenschappelijke commissie die elk jaar bijeenkomt, zal door Korea worden voorgezeten en de eerstvolgende vergadering in 2013 zal worden gehouden in Korea.

Financiële zaken
Met betrekking tot procedurele en financiële zaken pleitte St. Kitts' commissaris Joseph voor een wijziging waarbij het vooral de arme ontwikkelingslanden makkelijker gemaakt zou worden om te participeren. Zijn wijzigingsvoorstel werd echter met 41 stemmen tegen van de tafel geveegd, waarna het document verder met consensus werd aangenomen en Joseph maar weer eens met veel stemverhef zijn ongenoegen liet blijken over hoe kleine landen worden gediscrimineerd. Echter, vergat hij hierbij aan te geven dat een groot deel van de ontwikkelingslanden in Zuid- en Centraal-Amerika ook tegenstemden.

Het was ook in schril contrast met het klaagverhaal van St. Vincent's commissaris Snagg die het oneerlijk vond dat St. Vincent rond de USD 700.000 per jaar moet betalen, omdat zij een walvisvarende natie zijn. Volgens Peter Sanchez van de Dominicaanse Republiek een reden te meer voor St. Vincent om van walvisvarende natie een walviskijkende natie te worden, daar betalen de walvissen zelf voor hun contributie in de IWC. Suriname is ook een van de landen met een contributieachterstand van 11.234 Engelse pond waarover een rente per jaar wordt opgelopen tot het bedrag wordt voldaan, waardoor ook het stemrecht is komen te vervallen.

NGO participatie
Voorzitter Mainini gaf vrijdag ook tweemaal 5 minuten voor NGO interventies van pro-walvisvangst en pro-walvis groepen. Of Compton deze trend over twee jaar zal voortzetten is de vraag, aangezien zij zich negatief uitliet over het vergroten van de participatie van ngo's. "De vraag is of St. Lucia eerlijk zal handelen, omdat St. Lucia in het kamp van Japan zit en zal het een nieuwe uitdaging voor ons zijn op de volgende vergadering," zegt Jose Truda van de Centro de Conservacion Cetacea.

"Ik ben erg blij met de uitkomst, hoewel het nepquota van St. Vincent erdoor is gekomen, is hiermee de VSA wel ontmanteld als een pro-walvisvarend land, terwijl de Obama-regering zich voor het publiek thuis nog steeds voordoet als een land dat voor behoud is van walvissen, dit is iets wat het grote publiek moet weten. We hebben meer dan 1.300 walvissen kunnen redden uit de 'commerciële walvisvangst' handen van Groenland, dit zijn walvissen die worden geboren in de wateren van de Dominicaanse Republiek, dit is voor ons heel belangrijk. Het Zuid-Atlantisch walvisreservaat is er niet door gekomen, maar we hebben 65% van de stemmen gehad, wat zeker de trend laat zien van een groot deel van de mensen op onze planeet. We moeten zorgen dat mensen weten wat hun commissarissen hier doen en alleen op die manier kunnen we meer walvissen redden", stelt Truda.

Monique Pool
Green Heritage Fund Suriname
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May