Handtekeningen petitie moet anti-corruptiewet bevorderen
06 Jul 2012, 22:30
foto
DOE handtekeningenactie voor behandeling van de anti-corruptiewet vandaag begonnen. (Foto: Raoul Lith)


De politieke organisatie Democratie in Ontwikkeling en Eenheid (DOE) heeft vandaag een handtekeningenactie gelanceerd. De partij hoopt met enkele duizenden handtekeningen binnen twee weken, een petitie aan te bieden aan president Desi Bouterse om de anti-corruptiewet klaar te maken en voor behandeling door te sturen naar De Nationale Assemblee. DOE-voorzitter Carl Breeveld zegt dat met deze actie ondersteuning en aansporing wordt gegeven aan het voornemen van de president om een kruistocht te beginnen tegen corruptie.

Breeveld zei op een persconferentie waar de handtekeningenactie werd gelanceerd dat dit niet alleen een actie is van de partij, maar van de totale samenleving. “Eenieder ondervindt nadelen van corruptie in een samenleving. We moeten eraan werken dat we een gerespecteerde samenleving zijn, trots naar ons zelf kunnen kijken en ervoor zorgen dat anderen met trots naar ons kijken”, zegt Breeveld. Hij noemt het een schande dat Suriname slechts de 100-ste van de 183 plaatsen bezet op de wereldranglijst voor corruptiebestrijding. Daarnaast heeft Suriname al in vier rapporten negatieve beoordelingen gehad, ook omdat de aanname van de wet niet heeft plaatsgevonden.

Niets terechtgekomen
Suriname heeft in 1996 de anti-corruptie conventie van de Verenigde Naties ondertekend. Nu 16 jaar verder is er nog steeds geen wet in Suriname terwijl het de bedoeling was dat alle landen die de conventie getekend hebben de besluiten in hun nationale wetgeving zouden doorvoeren. De ontwerpwet is eerder wel aangeboden en behandeld in het parlement. Deze werd door de regering in 2008 teruggenomen om aangepast te worden. Sinds toen is er niets van terecht gekomen. Breeveld herinnert eraan dat Bouterse bij zijn aantreden heeft beloofd dat de anti-corruptiewet prioriteit geniet van wetten die aan het parlement aangeboden zouden worden.

De DOE-voorzitter zegt dat nu twee belangrijke wetten, Melding Ongebruikelijke Transacties (MOT) en Identificatieplicht Dienstverleners in behandeling zijn in het parlement. Volgens hem zou meteen ook de anti-corruptiewet die bij deze twee wetten hoort, in behandeling moeten zijn. “Wij willen daarom binnen twee weken de petitie aanbieden aan de president en hem duidelijk maken dat we achter hem staan in zijn streven de corruptie te bestrijden. De DOE-voorman heeft bewindslieden opgeroepen gevallen van corruptie die zij waarnemen op hun ministeries ook al zonder dat de wet er al is, door te spelen aan het Openbaar Ministerie. Breeveld noemt het geen goede houding dat ministers steeds roepen hoeveel corruptie zij hebben aangetroffen op hun ministerie zonder dat zij er iets aan doen.

De intekenlijst kan worden getekend op het kantoor van DOE aan de Eliselaan 32. Daarnaast op verschillende plekken in het land en bij de bestuursleden van de partij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May