Chinese politie rolt kinderhandel-bendes op
07 Jul 2012, 10:00
foto
De Chinese politie heeft twee bendes die zich bezighielden met kinderhandel opgerold. (Foto: BBC)


De Chinese politie heeft twee grote bendes die bezig waren met kinderhandel opgerold. Er zijn daarbij 181 kinderen bevrijd. De autoriteiten hebben bij een landelijke operatie 802 personen gearresteerd, verklaarde het ministerie van Openbare Veiligheid.

Ontvoerde kinderen worden vaak verkocht voor adoptie, of als arbeids- en huishoudelijke kracht. In China is de kinderhandel uitgegroeid tot een serieus probleem in China. Critici zoeken de schuld daarvan bij het één-kind-beleid en de lakse adoptie wetten. Dit beleid heeft volgens sommigen geleid tot een bloeiende ondergrondse markt voor het kopen van kinderen.

Een traditionele voorkeur voor mannelijke erfgenamen in China heeft een bloeiende markt voor baby jongens gecreëerd. Vrouwen en meisjes worden vaak ontvoerd om te eindigen als arbeiders of echtgenoten. Bij de laatste operatie, zijn de kinderen gered uit handen van mensenhandelaren in vijftien regio's en provincies, met inbegrip van Hebei, Shandong, Henan, Sichuan, Yunnan.
In december 2011 begonnen onderzoeken die hebben geleid tot deze arrestaties. Vorig jaar werden vier verdachten in de provincie Henan gevangen toen ze probeerden vier baby's te verkopen.

Tienduizenden kinderen en vrouwen
De alom gezochte verdachte, Shao Zhongyuan, werd gevangen in de regio Pingyi in de provincie Shandong, zei het ministerie. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een bende die meer dan 100 kinderen heeft verhandeld. Volgens de politie zijn er ook andere belangrijke verdachten aangehouden.

Het ministerie publiceerde in maart 2011 een rapport waarin werd aangegeven dat de politie meer dan tienduizenden ontvoerde kinderen en vrouwen heeft gered.
Het rapport benadrukt een politie-inval bij een bende die Chinese vrouwen verhandelde naar Angola voor prostitutie. Negentien vrouwen werden gered en zestien personen werden aangehouden. Grotere bewegingsvrijheid als resultaat van de Chinese economische hervormingen, maakt het makkelijker voor mensenhandelaren om te opereren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May