Staatsolie bond steunt acties vakbonden financiële sector
05 Jul 2012, 08:45
foto


De Staatsolie Werknemers Organisatie Suriname (SWOS) steunt de acties van de vakbonden in de financiële sector. “Wij geven het bestuur van de collega vakbonden de verzekering dat de SWOS niet lijdelijk aan de kant zal blijven staan wanneer werkgevers bewust het arbeidsproces verstoren door te persisteren in hun weigerachtige houding met het kennelijke doel de kracht van de vakbonden te breken.”

De bond verwijst daarmee naar de acties bij de RBC bank. Met bezorgdheid heeft de bond kennis genomen dat werkgevers bewust de confrontatie met de vakbeweging zoeken, “met als enige doel om de vakbeweging te schaden.” De werknemers worden onevenredig benadeeld, schrijft bondsvoorzitter Lloyd Read. De directie van de bank biedt namelijk een looncorrectie aan met een percentage die minder is dat de achteruitgang in koopkracht.

Als vakbondsonderhandelaars hiermee gedwongen akkoord gaan, zal dit leiden tot problemen tussen de leden en de besturen van de vakbonden. “Terecht verzetten de bonden zich hiertegen.” Volgens de SWOS dragen de werknemers bij tot grote winsten in de financiële sector en houden ze onze economie draaiende. Banken en verzekeraars hebben goed geboerd, en kunnen ze zonder problemen de loonsverhoging die de vakbonden vragen, uitbetalen.

Koopkrachtvermindering betekent achteruitgang voor werknemers, en is alleen acceptabel als er een dringende bedrijfseconomische noodzaak bestaat. “En die is er niet.” Het IMF heeft aangegeven dat de economie van Suriname zal blijven groeien. De werknemers hebben recht op hun aandeel in de groei en hun aandeel in de winst, stelt de SWOS. Bij veel bedrijven in Suriname en ook internationaal wordt de inflatie ieder kwartaal gecorrigeerd en dat is het meest voor de hand liggende opstelling van werkgevers. De bond bij Staatsolie roept werkgevers op tot een redelijke opstelling en moedigt hen aan om rond de tafel te gaan met het bestuur van de vakbonden, om zo te komen tot rechtvaardige looncorrecties.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May