Minister Miskin dringt aan op snelle invoering minimumloon
05 Jul 2012, 03:00
foto
Minister Michael Miskin (ATM)


Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) wil dat in deze regeerperiode nog een voorstel voor het instellen van een minimumloon wordt ingediend bij de raad van ministers. Miskin zei dit dinsdag bij de installatie van het nieuwe Arbeidsadviescollege (AAC). Hij vroeg het advies orgaan snel met een voorstel te komen waardoor dit verder kan worden besproken binnen de regering.

De bewindsman zegt dat naast aanpassingen in de arbeidswetgeving en de wet op collectieve arbeidsovereenkomsten, er een dringende noodzaak is in het beleid van de regering voor de vaststelling van het minimumloon. Twee andere dringende taken waar de ATM-minister het AAC mee aanspoorde zijn adviezen voor het socialezekerheidsstelsel en het betaald zwangerschapsverlof.

Het minimumloon is al jaren een politiek vraagstuk. Het was de bedoeling van de vorige Nieuw Front regering om toen al het minimumloon in te stellen. Echter konden de sociale partners (overheid, vakbeweging en het bedrijfsleven) elkaar niet vinden. Met name het bedrijfsleven heeft moeite met enkele knellende punten. Zo willen werkgevers dat tegenover het minimumloon staat de afschaffing van het ontslagdecreet dat in de jaren tachtig is ingevoerd. Dit decreet biedt bescherming aan werknemers tegen willekeurige ontslagen.

Voorzitter Clayton Wallerlei van het AAC deelde de minister mee dat de gesprekken rond het minimumloon in afrondende fase zijn binnen het adviesorgaan. “U mag binnenkort het advies tegemoet zien”, zei hij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May