NDP-assembleeleden willen terrein Openlucht Museum terug
05 Jul 2012, 00:00
foto


Assembleeleden Jenny Warsodikromo, Amzad Abdoel en Theo Visnudatt van de Nationale Democratische Partij (NDP/Mega Combinatie) zijn niet te spreken over dat 11 ha terrein, deel van het Openlucht Museum Fort Nieuw-Amsterdam, in grondhuur is afgestaan. Dit terrein is voor 40 jaar in grondhuur gegeven aan Stichting Openbaar Museum Fort Nieuw-Amsterdam (Sofna) op 10 augustus 2010, twee dagen voordat president Desi Bouterse de staatsmacht overnam.

In een brief aan minister Ginmardo Kromosoeto van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vragen de assembleeleden om deze kwestie terug te draaien. De volksvertegenwoordigers vinden dat het Openlucht Museum Nieuw-Amsterdam gemeenschapsbezit dient te blijven. Zij wijzen erop dat het hier om een nationaal monument gaat. Het terrein is toegewezen aan Sofna door de toenmalige minister Michael Jong Tjien Fa.

Niet gebruikelijk
De assembleeleden zeggen aan Starnieuws dat niet kan dat een historisch monument met opstallen in handen komt van een private stichting. Daarom vinden zij dat de beschikking zo snel mogelijk ingetrokken moet worden. Warsodikromo benadrukt dat het museum een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het toerisme in het district. Abdoel merkt op dat op deze manier ook het Onafhankelijkheidsplein en de Palmentuin aan stichtingen kunnen worden afgestaan. Vishnudatt is verontwaardigd over deze kwestie en vindt dat onmiddellijk ingegrepen moet worden.

In de brief aan de bewindsman wordt gewezen op de gevaren van het doen beheren van het nationaal erfgoed door een private stichting. Zij merken op dat objecten beschadigd kunnen worden of voor andere doeleinden gebruikt worden. De politici vinden dat de stichting slechts het recht verleend wordt van gebruik van de domeinen en opstallen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May