Warmere stranden probleem voor schildpadden
05 Jul 2012, 07:00
foto
De lederschildpad nestelt ook in Suriname.


De lederschildpad die al tot de beschermde diersoorten behoort, heeft er een vijand bij; de klimaatsverandering. Een nieuw onderzoek waarschuwt dat de zeeschildpadden het erg moeilijk krijgen met de hogere temperaturen van de stranden waar ze nestelen.

Het nieuw onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Nature. Lederschildpadden, de grootste onder de zeeschildpadden, worden met uitsterven bedreigd door een combinatie van factoren, zoals de jacht op hun eieren en de visserij. Het nieuwe onderzoek in Nature Climate Change, is uitgevoerd door onder meer de Universiteit van Princeton en verschillende overheidsinstellingen. In het onderzoek wordt gewaarschuwd dat de klimaatverandering de regeneratie van de soort in de weg staat. Tegen het einde van deze eeuw kan de populatie met 75 procent zijn gedaald.

De geboortecijfers van nieuwe lederschildpadden variëren elk jaar, naargelang het gemiddelde jaarklimaat. In koelere jaren halen meer jonge schildpadjes de oceaan. Vrouwtjesschildpadden hebben dan meer kwallen als voedsel en de eieren doen het beter in een koel en nat klimaat. Bovendien heeft het klimaat een invloed op het geslacht van de jonge schildpadden. In koelere jaren worden meer vrouwtjes geboren.

De wetenschappers integreerden die data in drie verschillende projecties op basis van verschillende klimaatmodellen. Uit die voorspellingen blijkt dat warmere, drogere jaren steeds vaker zullen voorkomen in Zuid-Amerika en dat de schildpadden daar sterk onder zullen lijden. De wetenschappers vrezen voor een terugval van de populatie met 7 procent per decennium. De populatie, die nu al erg klein is, zou tegen 2100 met drie kwart gekrompen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May