Democratie en mensenrechten moeten nieuwe definitie krijgen
04 Jul 2012, 23:00
foto
Minister Winston Lackin


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt dat de termen, ‘democratie’ en ‘mensenrechten’ toe zijn aan een modernere definitie dan die wordt gehanteerd door de Verenigde Naties en de mensenrechtencommissie in Washington. De vraag om een nieuwe definitie is volgens de bewindsman niet een uitvinding van de Surinaamse regering. Binnen de samenwerkende blokken, de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur) en de Samenwerkende landen van het Caribisch Gebied en Latijns Amerika (Selac) zijn hierover scherpe kanttekeningen geplaatst.

Persoonlijk vindt Lackin dat het begrip ‘democratie’ geen universele definitie kan hebben. “Wat is democratie, wiens democratie is het, door wie en waar wordt deze geformuleerd”, zegt de minister. Volgens hem zijn er in verschillende werelddelen al vraagtekens en opmerkingen over de rol van de definitie bij de Verenigde Naties. Hij wijst er op dat een Surinaamse definitie van democratie gerelateerd moet zijn aan de eigen belevenis. Situaties zijn anders dan 50 tot 60 jaar terug toen de definitie werd geformuleerd. “We hebben nu een andere belevenis van democratie”, meent Lackin.

Nationale oplossing zoeken
Ook als het gaat om mensenrechten vindt de minister dat die moet beantwoorden aan de hedendaagse realiteit en de ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan in de recente decennia. Lackin voert aan dat de landen in Unasur het er over eens zijn dat voor deze beide begrippen andere definities moeten komen. Om zijn zienswijze te staven verwijst Lackin naar het grondenrechtenvraagstuk. Volgens hem heeft Suriname terecht een pas op de plaats gemaakt in die kwestie. “Nergens anders in de regio hebben we een soortgelijke situatie als in Suriname

Volgens Lackin zal het grondenrechtenvraagstuk een Surinaamse oplossing krijgen en niet die internationaal wordt aanbevolen. Hij vindt het jammer dat vooral niet gouvernementele organisaties snel hun weg menen te vinden naar internationale gerechtshoven zonder uitputtend te zoeken naar een maatschappelijk verantwoorde manier om de kwesties in Suriname op te lossen. De bewindsman zegt evenwel dat rechten, rechten zijn en dat de regering de eerste zal zijn om deze te onderkennen. Alleen zal voor een oplossing gekeken moeten worden naar de maatschappelijke verhoudingen in het land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May