Suriname verrast met vroege voorzitterschap Unasur
03 Jul 2012, 16:00
foto
Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken.


Suriname is verrast met de vervroeging van de periode waarop het leiding zal moeten geven aan de Unie van Zuid-Amerikaanse Staten (Unasur). Paraguay die door een interne politieke situatie is geschorst door het blok, moet zijn positie als voorzitter, per direct afstaan aan Peru. Suriname komt eerder dan de geplande periode van eind 2013 aan de beurt om het blok te leiden. Dit wordt nu per 1 juli 2013.

Unasur heeft unaniem het besluit genomen om de nieuwe regering in Paraguay niet te erkennen. Dit komt nadat de democratisch gekozen president Fernando Lugo door het Congres en het senaat in Paraguay is afgezet. De schorsing blijft van kracht tot april 2013 wanneer er weer verkiezingen zijn in het land. Paraguay heeft ook het voorzitterschap van de Unasur verloren.

Verzwaring taken
“Het vervroegde voorzitterschap is een verzwaring van onze verantwoordelijkheden waar we niet meteen op hadden gerekend”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken op een persconferentie op het kabinet van de president vandaag. Suriname gaat nu na of voor alle sectoren het voorzitterschap moet worden ingenomen en of dat, dat samen wordt gedaan met lidlanden die daar beter op voorbereid zijn en de infrastructuur voor hebben.

Lackin zei dat hoewel het een verzwaring is van de verantwoordelijkheden, Suriname toch al wat ervaring heeft opgedaan. Dat was toen Guyana voorzitter was van Unasur. Suriname had toen gevraagd mee te mogen lopen. In die periode zijn diplomaten getraind in de verschillend Unasur processen.

Veel technische kennis nodig
Ambassadeur Glenn Alvares die belast is met Unasur, zegt dat de verzwaring veel druk uitoefent op de menskracht die nodig is om het werk te kunnen doen. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken is reeds een speciale Unit opgezet. Lackin wijst er op dat het bij deze unit om veel technische kennis gaat.

Suriname die eerder een belangrijke rol heeft gespeeld met de introductie van de economische diplomatie en de regionale integratie, zal hieraan verder uitvoering moeten geven. De economische diplomatie die door Suriname in de Caricom is geïntroduceerd en waaruit een Caricom Enterprise zal voortkomen, kan volgens Lackin verheven worden tot een breder Selac (Gemeenschap van Latijns en Caribische Staten) verband.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May