Brand ontstaan in leegstaand pand
03 Jul 2012, 12:55
foto
Grafische samenstelling: George Cheng Jr./ Bombelman.com



De brand die vanmorgen gewoed op de hoek van de Keizer-en Jodenbreestraat is ontstaan in een leegstaand pand van de familie Kruisland. Buren en omwonenden hebben de eerste rookontwikkeling in dat pand gezien.

Het pand waar vroeger taxateur Kruisland was gevestigd, was het doelwit van junkies en zwervers. Buren en omwonenden hebben vaker aan de bel getrokken bij familieleden van Kruisland. Het pand waar Techno Ruc & Co was gevestigd behoorde toe aan de broer van oud-parlementariër Arnold Kruisland.
Licht en water van het pand waren afgesloten, dus sluit Arnold Kruisland kortsluiting uit. De erfgenamen van het pand, wonen in Nederland.

De brandweer had moeite om het pand te betreden. Ook de toegang tot bluswater bemoeilijkte de bestrijding van de brandhaard. Brandweercommandant Cecil Waal vertelt dat de brandweer maximaal is ingezet. Hij was ter plekke om de bestrijding in goede banen te leiden. De brandweer kwam bij de vlammenzee aan met 40.000 liter, wat te weinig bleek te zijn, zegt Waal. Er is een dompelpomp ingezet en waterkanonnen. Allemaal attributen bij een 'worst case scenario'. Ook het gemis van een hoogwerker was duidelijk te merken. De hoogwerker van de brandweer is kapot. Er is water uit de Surinamerivier gehaald. Het is de brandweer gelukt om de veiligheid van de belendende panden te garanderen.

Onderhoud leegstaand pand
Dochter Leter van pand nr. 73, waar haar vader vroeger type en stenografie lessen heeft gegeven, is niet te spreken over leegstaande panden die niet worden onderhouden door de eigenaren. “Dit is het resultaat”, zegt ze. Arnold Kruisland zegt dat de vrouw die het pand bewoonde, zes maanden geleden is verhuisd, omdat ze niet meer kon tegen de herrie van de zwervers en junkies. Het slot van het gebouw werd steeds weer kapotgemaakt.

In totaal heeft de rode haan vanmorgen drie panden in de as gelegd. Politiecommissaris Krishna Hussainali-Mathoera van de stadspolitie en de districtscommissaris hebben zich ter plekke georiënteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May