Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 103
01 Jul 2012, 19:30
foto
President Desi Bouterse op Leiding XI A zaterdagavond. (Foto: René Gompers)


“Jongoe, hebben jullie niet gevolgd, Baas, onze Basis, Basic One, hori wan bigi meeting, een massameetinkje op het marktpleintje van Leidinkje XI-a.”
“Ai, maar wat toevallig: was er laatst ook niet een bigi meetinkje in die zelfde omgevinkje, ten huize van Aziz?”
“Maar Bhai Boss Sheriff Tjandy zei op die meeting dat er honderden ex-partijgenoten per maand terugwaaien naar de moederpartij, nadat een paar door die bigi winti waren wekkewaaid.”
“Ouwe politiek: zeggen dat je groeit, om jezelf moed in te spreken dat je groeit om zodoende de hoognodige groei aan te wakkeren.”
“Jij kan niet zien dat onze groep zich aan het hergroeperen is, net als in die goeie ouwe tijd.”
“Maar met welke boodschap, dan alleen maar: kom terug naar huis?”
“Dan had Baas op zijn Leiding-meeting veel meer te zeggen: hij gaat na de regering ook het directeurenbestand reshuffelen.”
“Plus oom Ramon beloof ding ambtenaar 13e maand salaris.”
“Beiden partijen beginnen zich op 2015 voor te bereiden, vandaar die vergaderkoorts.”
“Dat is toch gezond? Dat brengt toch actie in de tent? Een voetbalwedstrijd is toch niet leuk als je 22 voetballers van dezelfde club tegen elkaar laat spelen?”
“Basis tak: jullie zullen versteld staan van die maatregelen die tot versnelde ontwikkeling zullen leiden.”
“Daarmee geeft hij dus toe dat er na twee jaren beleid, na heel wat geschuif en geschaaf, geschud en geschet, geschoed en geschuit nog geen versnelde ontwikkeling merkbaar is.”
“De bruggen, fly-overs, de highway naar Zanderij, de huizen, alles gaat er nu opeens aankomen; er zullen niet eens genoeg arbeiders zijn, waw, een gouden toekomst gaan we tegemoet....”
“Wat zongen ze toentertijd op dat nu stille eerf: A trong gowtoe noja, jaah-jaah, Nederland heeft mooie huizen, grote huizen kleine huizen, als we in die huizen kijken....”
“Sjaak, dempen, dempen, je bent geen Vrolijke Jeugd, maar Dronken Ouderdom....” “Toen jullie na twee regeerperioden alleen maar stilstand hadden gekweekt, zei niemand wat. Dat heette stabiliteit, ja.”
“Maar Baas zegt na twee jaren bepaalde dingen net als zijn voorgangers: ‘Ja, we hebben rommel en schulden overgenomen.”
“Dat wist men toch voordat men dat roer overnam? Waarom wordt dat door elke regeermacht steeds weer aangehaald?”
“Is een goedkope manier om hun falen om die versnelde ontwikkeling te brengen, te camoufleren?”
“Kijk, nog steeds is het een rommeltje op Grondbeheer; die babbelaar daar gaat nu grondaanvragen op de website publiceren, alleen maar om mensen te laten zien dat de grond die ze hebben aangevraagd al tien keer is aangevraagd.”
“Maar de belangrijkste maatregel om die sjoemelarij daar tegen te gaan, wordt maar niet genomen.”
“En die maatregel is:...”
“Mensen die als eerst aanvragen, moeten ook als eerst geholpen worden.”
“Hoe ga je dat in hemelsnaam na?”
“Simpel. Elke aanvrager krijgt van oudsher een chronologisch legger-nummer, een LAD-nummer. Dien jij op 2 februari 2012 als 23 ste persoon voor die dag een aanvraag in, dan krijgt jouw aanvraag bijvoorbeeld als nummer: LAD 2-2-12-23. Dat nummer is een uniek nummer en dat blijft tot op je toewijzing staan.”
“Of op je afwijzing.”
“Ja, of op je afwijzing.”
“Dus wat die minister moet doen, is om op die website van’em alle LAD-nummers van de dag te publiceren, met de naam en kort daarachter de omschrijving. Dan krijg je een lijst met bijv.: LAD 2-2-1223 - B. Bansperplaatsing – aanvraag bouwperceel Jacousiestraat 4, groot 350 m². Volgende: LAD 221224 - S. Gajenemen – conversie tuinbouwkavel Nakmimonistraat 34, groot 1250 m².”
“Wat is ‘conversie’?”
“Overschrijving, dus die vader wil z’n grondhuurkavel op naam van zijn zoon overschrijven.”
“Ook dat krijgt zo een LAD-nummer?”
“Ook dat! Ook als je een grond wil splitten voor je kinderen of wat dan ook. Dus al deze Leggernummers moet hij dagelijks publiceren. Dat alvast. En dan erachter: in behandeling bij ODHD. Of: voor advies doorgestuurd naar DC Saramacca en Hoofd Bloempotten LVV, en dan onder elke dagbladzijde: bijgewerkt op zo een datum.”
“Werkelijk, dat is pas transparantie. Maar waarom doet men dat niet?”
“Dat zou teveel transparantie betekenen. Mensen zouden dan te weten komen wie dat blote perceel bij hun in de straat aanvraagt, en dat het dus vrij domein was, of ze zien dat een bekend persoon die al zoveel grond heeft, weer een kavel aanvraagt, of een perceel dat zij twee jaar geleden hadden aangevraagd, of een tuinbouwkavel van een tante die al 20 jaar in Nederland zit of dat vader zijn landbouwgrond verdeelt, zonder zijn ene zoon te kennen, omdat die het zwarte schaap van de familie is, of dat je zwager die gemachtigde is van de grond van je moeder, deze op zijn naam wil overschrijven, en dat soort dingen.”
“Maar dat is een hels karwei.”
“Echt niet, alle aanvragers worden alvast handmatig in het folioschrift ingeschreven en krijgen een handmatig geschreven ontvangststrookje met hun LAD-nummer erop. Zo was het toen ik jaren terug een aanvraag voor een bouwkavel had ingediend en wekelijks de vloer daar platliep om te vragen hoe het met mijn aanvraag was gesteld. Nou, als net daar bij dat indieningsloket ook een ambtenaar met een laptop zit die meteen elke aanvraag ook digitaal invoert, met LAD-nummer en alles, dan kan aan het eind van de dag al een uitdraai op de website worden geplaatst en dan kan de aanvrager ’s avonds al zien dat z’n aanvraag in het systeem is.”
“En nog beter wordt het als de ingediende stukken ter plaatse worden gescand en in een aparte file, niet openbaar, worden opgeslagen, met natuurlijk dat LAD-nummer erbij. Al zou je vijf srd moeten betalen voor scanningskosten, geen probleem, maar dan weet je dat je stukken digitaal zijn opgeslagen. Weet je hoe vaak het namelijk gebeurt dat je stukken zogenaamd kwijtraken en je tot vervelens opnieuw kopieën moet maken en indienen? Intussen heeft men jouw kaart gekopieerd, je naam afgedekt, en een vriendje of vriendinnetjes naam erop gezet en dat een week na de jouwe ingediend. En die wordt wel snel geholpen, want die betaalt vele extra’s.”
“Oh, vandaar dat men die regel niet wil invoeren dat wie grond A eerst aanvraagt, het eerst geholpen moet worden, voordat de volgende die grond A heeft aangevraagd, dat vriendje bijvoorbeeld, geholpen kan worden.”
“Maar men kan ook in de computer dingen veranderen en vervalsen.”
“Inderdaad. Daarom moeten aan het einde van elke dag drie uitdraaien, dus 3 hard copy’s, worden gemaakt. Eén blijft op Domeinen, één gaat naar de minister, en één naar de president en de digitale versie komt als pdf-file op de website. Als iemand wil knoeien, moet die het digitaal, in de legger waar met de hand ingeboekt is, op die uitdraaien tot bij de president en de minister gaan knoeien. Dat kan, maar dat is heel, heeeeel moeilijk.”
“En die ene minister, poti, die wat tegen dit grondgesjoemel begon te doen, is er toch zo smadelijk uitgegooid, omdat politiek geknoei met gronden voorkeur had boven transparant grondbeleid?”
“Dan gaan deze maatregelen nooit doorgevoerd worden, want ze zijn tegen de belangen van dat grondkartel.”
“Daar zeg je wat. Maar ik merk wel iets heel goeds: men begint bezitters van onverzorgde, verwaarloosde blote percelen in de krant op te roepen om hun percelen op te schonen, op te hogen en te omrasteren en van een naambordje te voorzien, zoals de wet dat voorschrijft.”
“Maar dat geldt toch niet voor eigendomspercelen?”
“Maar mijn hemel, hoe vaak zeg ik jullie niet dat er bij wet geen eigendomspercelen bestaan. Wat men eigendomspercelen noemt, zijn gronden waarvan het erfpacht of de grondhuur is verlopen.”
“Maar worden percelen met verlopen erfpacht of grondhuur dan geen eigendomspercelen?”
“Echt niet; je moet in feite opnieuw grondhuur aanvragen, als je als eerste toegewezene nog leeft. Doe je dat niet, dan komt de grond na je overlijden in feite weer in de boezem van de staat en slimme jongens die dat weten, vragen die grond dan aan en met tjoekoe krijgen ze die en degenen die er al zo lang op wonen, moeten ontruimen.”
“Speelt er nu niet zoiets bij een aantal bewoners te Commewijne en de cultuurmaatschappij Ma Retraite?”
“Kan best, want de zaak is nu bij de rechter en niemand van Grondzaken voelt zich geroepen om uitleg te geven. Iedereen dokt en zwijgt.”
“Maar dat kan toch niet?”
“Dan kan wel, kijk no. Die mensen begrijpen er niets meer van.”
“Inderdaad. En die politieke leiders die zo schreeuwen dat ze voor hun achterban vechten en dat ze zo massaal elkaar leden ronselen, vertellen dit niet aan hun achterban. Weet je hoeveel duizenden landbouwers in feite geen zakelijke titel op de grond hebben die ze sinds hun vader en grootvader bewerken? Maar die mensen eens in de vijf jaar opzwepen om voor ‘der Partei” te stemmen, daar heeft men wel alle tijd en moeite voor.”
“En waarom geeft men dan die achterban niet de nodige voorlichting hierover?”
“Omdat er in die politieke top allerlei grondspeculanten en verkavelaars rondzoemen, die met de enorme winsten die ze met grondspeculaties en verkavelingen maakten, ‘der Partei” tijdens de verkiezingsstrijd met wat grijpstuivers steunen en zo hun politieke invloed verstevigen.”
“Dat gebeurt in al die partijen, niet alleen bij die ene partij.”
“Heb ik één partij bij naam genoemd? Maar je hebt gelijk, daarom willen al die partijen het beheer over Domeinen en Grondzaken hebben, want daar zit ‘die njang’.”
“Maar is dit nog steeds zo?”
“Volgens mij zeer zeker. Ik ben dit allemaal te weten gekomen toen ik daar wekelijks bij Domeinen boven het postkantoor Kerkplein was om m’n grondaanvraag te tjekken. En op terug te komen op die website: als je aanvraag is afgekeurd, komt dat ook achter je LAD-nummer te staan, met de reden van afwijzing. Laat iedereen lezen waarom aanvraag X van aanvrager Y voor perceel F is afgewezen.En als je het er niet mee eens bent, heb je binnen twee weken het recht om tegen de afwijzing in beroep te gaan bij de minister. Pas als dat beroep is afgewezen, kan de tweede aanvrager van dat perceel geholpen worden. Dat is transparantie en niet die poppenkasterij die men nu voorstelt.”
“Inderdaad, dat is nep-transparantie, zogenaamde transparantie, meer bedoeld om de onduidelijkheid intern in te dammen.”
“Maar wij moeten ons gesprek ernstig indammen, want het is al laat. Grondige dag, heren.”


Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May