Bewoners Brokopondo gebelgd over GMD
30 Jun 2012, 19:00
foto


Bewoners van het gebied Klaaskreek, Brokopondo en omgeving zijn niet te spreken over de handelwijze van de directeur van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD). In een brief gericht aan de voorzitter van het parlement, de president en de ministeries Regionale Ontwikkeling, Openbare Werken, Natuurlijke Hulpbronnen vragen ze om een onderzoek in te stellen bij de GMD om “de ongezonde situatie die er heerst ongedaan te maken en/of te normaliseren.”

De briefschrijvers stellen dat het tijd wordt dat het besef komt “dat de GMD niet bestaat bij de gratie van een handjevol toppers die de instantie voor eigen gewin beheren.” Ze zeggen zich uit pure frustratie te wenden tot de autoriteiten om hulp in de problemen waar ze mee kampen. Volgens ‘ondernemend Brokopondo’ moeten zij dagelijks aanschouwen hoe derden die niet in het gebied wonen, met de lokale rijkdommen er vandoor gaan. En dat terwijl de aanvragen van lokale bewoners tot beheer en exploitatie van de natuurlijke rijkdommen wordt geweigerd.

In het ‘wegdragen’ van hout, goud, grind, zandgrind, lateriet en waist zou volgens de briefschrijvers de GMD-directeur de kroon spannen. Ze spreken van “alleenheerser, willekeur en schaamteloos” verwijzend naar de GMD-functionaris. Er is een aantal bijlagen toegevoegd aan de brief om de klachten van ‘ondernemend Brokopondo’ te ondersteunen. Ze hopen dat de instanties ingrijpen en zij “niet in de verwachting ter beleving van het positief resultaat zullen sterven.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May