'Bouterse aan de macht' verschijnt in september
30 Jun 2012, 02:00
foto


De Nederlandse journalist Ivo Evers kwam op het idee om een boek te schrijven over de verbazing in Den Haag, toen bleek dat Desi Bouterse in 2010 gekozen werd tot president. Hij besprak dit idee met zijn Belgische collega, Pieter Van Maele. "Wij hebben twee jaar aan dit boek gewerkt en moeten nog de allerlaatste ontwikkelingen rond de amnestie afronden", zegt Van Maele aan Starnieuws.

Den Haag is met stomheid geslagen. Hoe is het mogelijk dat het volk vertrouwt op een man die het land na de staatsgreep in de jaren tachtig aan de rand van de afgrond heeft gebracht, hoofdverdachte is in de Decembermoorden en veroordeeld is voor drugshandel? Van Maele zegt dat een analyse is gemaakt hierover.

Hoop gegeven
De auteurs geven verklaringen voor het verlies van de Nieuw Front-regering en de overwinning van de Mega Combinatie van Bouterse. Volgens Van Maele heeft het Nieuw Front een zwakke verkiezingscampagne gevoerd. De issues waren niet duidelijk genoeg en het programma kwam erg laat uit. Er was ook geen sprake van vernieuwing, terwijl Bouterse zich wel door jongeren liet omringen. Hij gaf de mensen hoop op verbetering van de situatie. Velen hebben massaal gestemd op Bouterse omdat ze verbetering hadden verwacht.

Bouterse toont zich na zijn verkiezing vastberaden om zich te ontpoppen als vader van alle Surinamers. Hij wil het land bevrijden van de ‘oude etnische politiek’ en gaat de strijd aanbinden tegen corruptie. Hij schiet veelbelovend uit de startblokken, maar uiteindelijk loopt het mis. Als in april 2012 in het parlement een amnestiewet wordt aangenomen die hem moet vrijwaren van een veroordeling voor de Decembermoorden, komen eigenschappen van de militaire dictatuur uit de jaren tachtig weer aan de oppervlakte. Langzaam wordt Suriname een democratische machtsstaat, à la het Venezuela van Hugo Chávez.

Handreiking
Van Maele memoreert dat Bouterse aanvankelijk een handreiking deed naar alle Surinamers. Hij merkte op dat iedereen nodig was om het land verder op te bouwen. Volgens de auteurs van het boek heeft Bouterse deze belofte niet kunnen waarmaken. Met de aanname van de amnestiewet blijkt dat duidelijk. Er wordt alles aan gedaan om de macht te consolideren.

De rode draad van het boek is de verkiezingsuitslag. Van daaruit wordt verder teruggegrepen in het verleden. Er wordt ook een prognose gedaan over de toekomstverwachtingen. Het boek wordt op 19 september in Nederland gepresenteerd. Van Maele zegt dat met de uitgever is afgesproken dat het boek ook in de boekhandels in Suriname verkrijgbaar moet zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May