Mercosur overweegt Paraguay te schorsen
29 Jun 2012, 10:00
foto
President Desi Bouterse gisteren bij aankomst in Argentinië, waar hij de spoed staatshoofdenvergadering van Unasur bijwoont. (Beeld: kabinet van de president)


Het handelsblok Mercosur is van plan Paraguay te schorsen voor de afzetting van president Fernando Lugo. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken van Brazilië, Antonio Patriota, gezegd. President Desi Bouterse is gisteren aangekomen in Argentinië. De staatshoofden van Unasur beleggen vandaag een spoedbijeenkomst over Paraguay.

In Argentinië wordt vandaag de tweedaagse top van Mercosur afgesloten. Hij zei dat hij en zijn collega’s van Argentinië en Uruguay zullen voorstellen om economische sancties op te leggen. Patriota sprak gisteren aan het begin van de top in Mendoza, Argentinië. Regionale leiders beschrijven de afzetting van de eerste linkse president van Paraguay als een parlementaire coup.

Het Senaat heeft Lugo afgezet nadat hij minder dan 24 uur kreeg om zich voor te bereiden. Hij is afgezet vanwege zijn rol in de ontruiming van landloze boeren in de buurt van de Braziliaanse grens de vorige week. Bij die actie kwamen zeventien mensen, onder wie politieagenten en boeren, om het leven.
De Senaat hield zijn aanklagingsprocedure afgelopen vrijdag. Lugo, vertegenwoordigd door zijn advocaten, kreeg twee uur om zijn rol bij het incident uit te leggen. De Senaat stemde massaal tegen Lugo, een voormalige katholieke bisschop die uit het priesterschap stapte, om in 2008 staatshoofd van Paraguay te worden. Het mandaat van de nieuwe president Federico Franco loopt in augustus 2013 af. Uren later werd vicepresident, Federico Franco, van de Liberale Partij, beëdigd.

Brazilië beslist
Paraguay werd onmiddellijk tijdelijk geschorst uit het regionale handelsblok en werd Franco geweerd op de Mendoza-top. De bijeenkomst was gepland vóór de ontwikkelingen van vorige week. Het is echter onvermijdelijk dat de discussies over welke maatregelen zullen worden opgelegd aan de nieuwe regering van Paraguay, de bijeenkomst zullen domineren. De presidenten van andere Zuid-Amerikaanse landen - Venezuela, Peru, Bolivia, Ecuador, Colombia en Chili - zijn ook uitgenodigd. Het definitief besluit over Paraguay wordt naar verwachting vandaag genomen.

Analisten zeggen dat de Braziliaanse positie in deze kwestie beslissend zal zijn op de vergadering. Paraguay heeft samen met Brazilië, Argentinië en Uruguay, de Mercosur opgericht. De economie van Paraguay is sterk afhankelijk van de handel binnen het blok.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May