Garimpeiros doodden twee soldaten in Frans-Guyana
28 Jun 2012, 14:45
foto
Het goudveld Dorlin in de omgeving van Maripasoela


De Franse politie is op zoek naar illegale goudzoekers die twee soldaten hebben gedood en twee gendarmes hebben gewond. Dit gebeurde gisteren tijdens een gezamenlijke operatie waarbij politie en gendarmerie op zoek gingen naar illegale goudzoekers in Dorlin te Maripasoela. De vrees bestaat dat de gewapende bendes zijn uitgeweken naar Suriname.

De Franse overheid voert vaker de zogenaamde Harpy acties uit waarbij illegale goudzoekers worden opgejaagd. Woensdag ging het ook om zo’n operatie waarbij de illegale kamp zou worden ontruimd en de goederen in beslag zouden worden genomen. Bij de operatie werd de gendarmerie onder vuur genomen en liep de situatie volledig uit de hand. Een 32-jarige korporaal en een 29-jarige sergeant vonden daarbij de dood.

De Franse krant ‘France Guyane’ en 'www.fransinsuriname.com' melden dat de helikopter van de gendarmerie onder vuur werd genomen toen die daalde en zich op 15 tot 20 meter van de grond bevond. De helikopter heeft minstens zes kogelgaten. Het toestel werd volgens het kabinet van de prefect meerdere malen beschoten. Een van de gendarmes aan boord van de helikopter kreeg een kogel in zijn been, die dwars door het toestel is gegaan.

Gewapende bendes
Ook op Surinaams grondgebied zijn goudzoekers aangevallen door gewapende bendes. Het is nog onduidelijk of het gaat om dezelfde bende. Illegale Braziliaanse goudzoekers maken gebruik van de grondgebieden van Guyana, Frans-Guyana en Suriname om te zoeken naar het edel metaal. Ze verplaatsen zich dwars door de grondgebieden van deze landen. De samenwerking van de Franse en Surinaamse autoriteiten spitst zich ook op de bestrijding van deze illegale goudzoekers.

Intussen heeft de Franse president François Hollande zijn medeleven betoond aan de families van de slachtoffers. Hij bezwoer dat de autoriteiten alle methoden zullen gebruiken om de moordenaars op te sporen. “De president heeft deze aanval tegen vertegenwoordigers van de rechtshandhaving scherp veroordeeld”, meldt het kabinet van de president.

Toneel van illegale goudwinning
“De strijd tegen illegale goudwinning moet worden voortgezet. Een dergelijke mate van geweld is nog nooit voorgekomen, waarbij bepaalde individuen de wil hadden om te doden”, zei minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls.

Het Dorlin gebied is al jaren het toneel van illegale goudwinning, waarbij het enkele keren is gekomen tot dodelijk geweld. In januari werden ten minste vijf mensen gedood tijdens een vuurgevecht tussen rivaliserende bendes, slechts enkele uren voorafgaand aan een bezoek van de toenmalige president Nicolas Sarkozy. De Franse regering probeert de illegale industrie, die ernstige ecologische schade aanricht, waaronder ook met kwik verontreinigde wateren, uit te roeien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May