Beijing wil lidmaatschap OIC
28 Jun 2012, 05:00
foto


China is geïnteresseerd in het waarnemend lidmaatschap van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC). De islamistische landen zijn belangrijke handelspartners van China. Vorig jaar bedroeg het handelsverkeer tussen de islamitische landen en Beijing een half miljard US dollar.

De secretaris-generaal van de OIC, Ekmeleddin Ihsanoglu, is vandaag zijn bezoek begonnen aan China. Hij zal het 1ste OIC-congres over China en de islamitische wereld officieel openen. In een ontmoeting met de Chinese viceminister zijn de nauwe en sterke banden tussen Beijing en de islamitische wereld door de eeuwen heen benadrukt. In januari had de OIC-topman al een bezoek gebracht aan het Aziatisch land.

China is erop gebrand de economische en culturele banden met de islamistische landen te versterken. Na de Europese Unie is de islamitische wereld de grootste handelspartner van Beijing. Ihsanoglu wees er op zijn beurt op dat de organisatie geïnteresseerd is in het ontwikkelen van gezamenlijke programma’s met de Chinese overheid, precies zoals zij dat doet met de Verenigde Staten van Amerika. Hij noemde als voorbeeld moeder- en kindzorg. De OIC-topman drong er bij Beijing op aan om meer aandacht te besteden aan het culturele karakter van de historische stad Kashgar ten westen van China. Het gebied staat bekend om zijn geschiedenis, erfgoed en de islamitische cultuur.

Waarnemend lid
De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken heeft de wens uitgesproken om waarnemend lid te worden van de organisatie. Het liefst ziet Beijing dat gebeuren op de komende vergadering van de OIC Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken in Djibouti (in de hoorn van Afrika). China wil ook investeren in het Dakar-Port Sudan spoorwegproject. Tijdens de top van Dakar in 2008 was dit project aangekondigd.

De OIC-topman drong er bij China op aan de relaties met Myanmar dusdanig te verbeteren opdat de rechten van de Rohingya, de islamitische minderheid daar, worden beschermd. In Myanmar komt er nog veel geweld tegen moslims voor.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May