Diabetes Symposium verrijkt kennis gezondheidszorg
16 May 2010, 05:00
foto


Het diabetes symposium in Nickerie was leerrijk en nuttig voor de artsen en verpleegkundigen. De deelnemers kregen alle ruimte om onduidelijkheden over diabetes en de behandeling ervan aan de orde te stellen en vragen te stellen. De nascholing duurde zaterdag ruim zes uur.

Huisarts Regie Li Foe Sjoe zegt dat het symposium leerrijk is geweest. Hij vindt nascholing belangrijk, omdat je dan informatie met andere collega’s uit het buitenland kan uitwisselen. Li Foe Sjoe zegt dat hij de opgedane kennis in de praktijk zal toepassen. Hij merkt op dat patiënten vaak niet meewerken en op eigen houtje ‘doktertje’ spelen. Volgens de huisarts kunnen er pas successen geboekt worden als iedereen meewerkt: de arts, de diabetes mellitus verpleegkundige, de diëtiste en de patiënt.

Kinderarts Nanja Braafheid vertelde tijdens haar presentatie hoe kinderen met diabetes verzorgd moeten worden. Ze merkte op dat deze ziekte niet vaak bij kinderen voorkomt. Braafheid vindt het belangrijk dat ook ouders weten hoe ze om moeten gaan met hun kinderen die diabetes hebben. Dat vraagt extra inspanning.

Ravee Rambharose, huisarts in Den Haag en specialist in hart- en vaatziekten, is erg te spreken over de participatie en de opkomst bij het symposium. Hij wijst er op dat de informatieuitwisseling voor hem en de Surinaamse artsen voordelen heeft. “We leren veel van elkaar. Ik heb gemerkt dat de kwaliteit van de Surinaamse artsen hoog is en dat ze voldoen aan de internationale standaarden”, aldus Rambharose. Hij deelt mee dat het aantal gevallen van diabetes wereldwijd een stijgende trend vertoont. Volgens hem moeten er nog twee ontwikkelingen in Nickerie plaats vinden. Er zouden meer verpleegkundigen moeten komen die zich met diabetes bezighouden. Daarnaast dient de zorg zodanig gestructureerd te worden dat er in teamverband gewerkt kan worden.

(Wanita Ramnath)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May