Santokhi wil antwoord over 'watch list' mensenhandel
27 Jun 2012, 00:00
foto
Assembleelid Chan Santokhi (Nieuw Front/VHP)


Assembleelid Chan Santokhi (Nieuw Front/VHP) is er niet te spreken over dat Suriname op de ‘watch list’ is geplaatst door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over het mensenrechtenbeleid. Ex-minister Santokhi van Justitie en Politie zegt dat Suriname een goede positie had verworven, maar twee jaar lang is er niets gebeurd. Dit maakt dat het land is teruggevallen.

Santokhi wil van de regering weten waarom er niks is gezegd over het medio deze maand verschenen rapport van de VS. “Er is helemaal geen reactie gekomen”, zei het parlementslid dinsdag in De Nationale Assemblee bij de behandeling van de wet ‘Melding Ongebruikelijke Transacties’. Deze wet is bedoeld om witwassen van geld tegen te gaan.

Een ernstige zaak
Er wordt wereldwijd strijd gevoerd tegen mensenhandel en mensensmokkel. Hij wees op het lot van slachtoffers. Santokhi merkte op dat in het rapport ernstige taferelen worden geschetst over wat er gebeurt in Suriname in bordelen en andere gelegenheden, waar er slachtoffers zijn van mensenhandel. Internationaal zijn er bijkans 8.000 gevallen van vervolging geweest tegen de mensenhandel. Dit heeft geleid tot 3.000 veroordelingen.

In het rapport over 'Trafficking in Persons' (TIP), wordt melding van gemaakt dat elk jaar tussen de 600.000 tot 800.000 mensen slachtoffer van mensensmokkelaars worden. Ruim 80 procent is vrouw, van wie de helft minderjarig is. De meeste vrouwen en meisjes komen in de prostitutie terecht. Santokhi betoogde dat tien jaar lang hard is gewerkt om mensenhandel tegen te gaan. Suriname had zich opgewerkt en is nu teruggevallen op de ‘watch list’. De politicus wil indringende antwoorden van de regering over deze kwestie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May