Foltering nog steeds alomtegenwoordig
26 Jun 2012, 08:00
foto


Elke dag worden vrouwen, mannen en kinderen gemarteld of mishandeld met de bedoeling hun gevoel van waardigheid en menselijke waarde te vernietigen. Vijfentwintig jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag tegen foltering, blijft deze wrede en onmenselijke praktijk alomtegenwoordig, zegt VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. Vandaag wordt de Internationale dag voor slachtoffers van foltering herdacht.

Staten hebben niet alleen de verplichting om foltering te voorkomen, maar ze moeten alle slachtoffers van marteling voorzien van effectieve en snelle schadeloosstelling, compensatie en passende sociale, psychologische, medische en andere vormen van revalidatie. Ofschoon het VN-fonds voor slachtoffers van foltering honderden organisaties en instanties die hulp verlenen aan slachtoffers van martelingen en hun gezinsleden in alle regio’s van de wereld ondersteunt, zijn de bijdragen de afgelopen twee jaar aanzienlijk gedaald. Ban Ki-Moon roept landen op om deze trend, ondanks de huidige wereldwijde financiële onzekerheid, te keren. “Door slachtoffers van foltering concreet te ondersteunen, zal de internationale gemeenschap haar ondubbelzinnig vastberadenheid om foltering en straffeloosheid te bestrijden, bewijzen”, stelt de VN-baas.

Ook de Europese Unie zegt dat zij zich wil inzetten voor de preventie en uitbanning van foltering en andere wrede, onmenselijke en onterende vormen van behandeling of bestraffing, alsook voor de volledige rehabilitatie van slachtoffers van folteringen overal ter wereld. “Deze dag biedt de gelegenheid om ons uit te spreken tegen deze afschuwelijke schending van de mensenrechten en de menselijke waardigheid,” zegt Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger namens de Europese Unie. Zij roept alle staten op het absolute verbod op foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, waarvan niet mag worden afgeweken, onverkort toe te passen.

Gender-gebaseerd geweld
Filipijnen, Mauritanië, Venezuela, Kaapverdië, Tunesië, Turkije en Panama hebben het VN-verdrag tegen foltering onlangs ook geratificeerd. De EU dringt er bij alle staten op aan een gendersensitieve benadering te hanteren bij de bestrijding van foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing, met bijzondere aandacht voor gender gerelateerd geweld.

Foltering is een misdaad volgens het internationaal recht. Op 12 december 1997 heeft de VN algemene vergadering 26 juni uitgeroepen tot VN Internationale dag voor slachtoffers van foltering. Het doel van de dag is totale uitroeiing van foltering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May