Unasur staatshoofden vrijdag bijeen over Paraguay
25 Jun 2012, 17:00
foto
Winston Lackin, minister van Buitenlandse Zaken


De staatshoofden van de Unasur-landen zullen zich vrijdag buigen over de crisis in Paraguay door de afzetting van president Fernando Lugo. "Het gaat om een interne aangelegenheid maar er zijn ook afspraken gemaakt binnen Unasur. De organisatie is bezorgd over dat president Lugo geen ruimte heeft gekregen om zich afdoende te kunnen verdedigen", zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken op een persconferentie vanmiddag.

Lackin was samen met ministers van Buitenlandse Zaken van Unasur-landen naar Paraguay om de bezorgdheid van de staatshoofden over te brengen en gesprekken te voeren. De bewindsman bedrukte diverse malen dat het zelfbeschikkingsrecht van Paraguay erkend wordt.Tegelijkertijd wees hij erop dat er een integratieproces gaande is op het continent waarbij er spelregels zijn afgesproken.

Directe aanleiding
De directe aanleiding tot het afzetten van Lugo is de confrontatie tussen politie en boeren, waarbij zeventien mensen om het leven kwamen, onder wie zes politieagenten. Het parlement vindt dat de president als opperbevelhebber niet kordaat is opgetreden. Er waren ook andere kritiekpunten op de president.

Lackin merkt op dat Lugo bijzonder populair is en rechtstreeks door het volk gekozen is. Hij heeft zelf geen politieke partij, maar is een coalitie aangegaan. De coalitiepartijen hebben hun steun aan Lugo teruggenomen. Over acht maanden is er een verkiezing en Lugo zou niet herkiesbaar zijn omdat dit zijn tweede termijn is. Volgens de grondwet kan hij niet meer deel nemen aan de verkiezingen. Diverse landen hebben hun ambassadeurs voor overleg teruggeroepen uit Paraguay. President Desi Bouterse, die in 2014 voorzitter is van Unasur, zal ook aanwezig zijn op de vergadering die vrijdag in Argentinië wordt gehouden. Paraguay was de huidige voorzitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May