Galibi komt moeizaam op de been
25 Jun 2012, 08:00
foto
De leerlingen van Galibi die op voj Albina naar school gaan, zijn met een andere boot vervoerd omdat de schoolboot niet in orde was.


De regering heeft woord gehouden. De gezinnen, die slachtoffers werden van de rukwinden van afgelopen woensdagavond kregen reeds op vrijdag, een dag na het oriëntatiebezoek van president Desi Bouterse, materiële hulp. Maar het herstel gaat moeizaam.

Kapitein Ricardo Pane verklaart tegenover Starnieuws dat het voornamelijk gaat om bouwmateriaal dat ontvangen is. Van de tien zwaar getroffen gezinnen, is tot nog toe slechts één woning hersteld. De bewoners van wie de hutten beschadigd zijn, kregen ook het benodigde materiaal. De elektriciteitsvoorziening is intussen hersteld.

Zware slag toerisme
De slechte weersomstandigheden hebben ook een zware slag toegebracht aan de toerismesector in Galibi. Touroperator Wijnberg Tokoe, eigenaar van Myrisy Tours, zegt dat zijn bedrijf nog zeker drie weken 'on hold' is. Hij denkt dat hij zo'n SRD 20.000 schade heeft geleden. "We gaan de zaak weer langzaamaan weer opbouwen", zegt Tokoe.

Voor de reparatie van de twee schoolboten moest hij van majoor Jozef Laurens een begroting opmaken. Uit eigen middelen heeft hij alvast een boot in orde gemaakt. Vanaf vandaag is die boot weer in de vaart. De tweede boot komt hopelijk morgen af. Voor de tourboot, die aan flarden is geslagen en was gezonken, moet materiaal worden aangevoerd. De twee buitenboordmotoren van elk 90 PK kunnen tot nog toe niet worden gestart.
De inventaris van zijn guesthouse is bespaard gebleven ondanks dat het dak is weggerukt, omdat het niet echt geregend heeft op die bewuste avond.
"Ik heb begrepen dat ik als ondernemer niet in aanmerking kom voor hulp", meent Tokoe.

In de klas besproken
Het is schoolleider Dayenne Lieuw A Len van de St Antoniusschool te Galibi niet gebleken dat haar leerlingen te lijden hebben van de situatie. Afgelopen donderdag was er normaal school, zonder verzuim. De school sloot echter om 10 uur de deuren. "De kinderen spraken onderling over het gebeurde", constateerde de schoolleider. De situatie is ook in de klas besproken. De leerkrachten hebben de leerlingen verteld wat ze in een dergelijke situatie moeten doen.

De leerkrachtenwoningen en de school zijn gespaard gebleven, evenals de kerk. "Ik was op dat moment thuis bij kapitein Pane en van de familie moest zij bij hen overnachten", zegt Lieuw A Len. Ze zegt dat ze als attentiebetuiging langs geweest is bij de scholieren die schade hebben ondervonden aan hun huizen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May