Diplomatieke acties tegen Paraguay
25 Jun 2012, 02:00
foto
Aanhangers van Lugo protesteren tegen zijn afzetting.


Argentinië, Brazilië en Uruguay hebben hun ambassadeurs in Paraguay teruggeroepen in reactie op de afzetting van president Fernando Lugo. Het parlement heeft hem vrijdag weggestemd, omdat hij zijn functie slecht zou hebben uitgeoefend.

De Argentijnse president Cristina Kirchner sprak eerder al van een "coup". Ze kondigde aan de kwestie aan de orde te zullen stellen tijdens een Zuid-Amerikaanse handelstop deze week. Argentinië is het eerste land dat concreet maatregelen neemt tegen Paraguay; Brazilië volgde dat voorbeeld enkele uren later. Ook landen als Ecuador en Venezuela hebben zeer kritisch gereageerd op de afzetting van Lugo. Zij weigeren zijn opvolger Federico Franco te accepteren.

Franco probeerde zaterdagavond in het presidentiële paleis de gemoederen te bedaren. Hij zei dat hij ervan verzekerd was dat hij de andere Latijns-Amerikaanse leiders ervan kan overtuigen dat de afzetting volgens de democratische regels is verlopen.

Parlementaire coup
Intussen heeft Lugo laten weten dat zijn afzetting een ‘parlementaire coup’ was en dat hij zich zou aansluiten bij degenen die aandringen op een vreedzame staking.In zijn eerste publieke commentaar sinds zijn afzetting veroordeelde Lugo de “coup tegen de burgers en democratie.” Hij sprak op een door de staat gefinancierde openbare televisiezender. Enkele honderden mensen hadden zich voor het gebouw verzameld en scandeerden: “We zullen geen andere president erkennen.”

Lugo verwees naar de terugtrekking van de ambassadeurs van Brazilië, Argentinië en Uruguay en beschuldigde de nieuwe Paraguayaanse regering onder Federico Franco ervan het land te isoleren. “Zij zullen verantwoordelijk zijn voor de armoede en de terugkeer van dictatuur in Paraguay”, zei hij. “Onze natie roept ons op voor een vreedzame staking en als een Paraguayaanse burger, heb ik vandaag deelgenomen aan deze staking.” Lugo benadrukte dat zijn afzetting zonder twijfel een coup is, “een parlementaire coup, een coup tegen de burgerij en de democratie en we moeten dat schreeuwen naar de vier windstreken.”

De crisis in Paraguay begon vorige week, toen bij een confrontatie tussen politie en boeren zeventien mensen om het leven kwamen. Lugo heeft die kwestie volgens het parlement niet goed aangepakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May