Mohammed Mursi nieuwe Egyptische president
24 Jun 2012, 16:30
foto
Mohammed Mursi, de nieuw gekozen president van Egypte


Mohammed Mursi van de ‘Muslim Brotherhood' is uitgeroepen tot de winnaar van de presidentsverkiezingen in Egypte. Hij kreeg bij de eerste tellingen 51,73% van de stemmen en versloeg voormalig premier Ahmed Shafiq, verklaarde de presidentiële hoge verkiezingscommissie.

Het hoofd van het panel van rechters, Farouq Sultan, zei dat er 466 klachten zijn binnengekomen van kandidaten, maar dat de verkiezingsuitslag nog steeds recht overeind staat. Na de aankondiging braken er taferelen van vreugde uit op de Tahrir Square in Caïro, waar de aanhangers van Mursi zich hadden verzameld.
Ze hielden een dagenlange wake op het plein uit protest tegen de reeks decreten die de heersende Hoge Raad van de Strijdkrachten had uitgevaardigd. De decreten beperken de macht van de president en verankeren die van de militairen. "Weg met het militaire regime" zongen zij te midden van wild gejuich en vuurwerkexplosies. In heel Caïro toeterden auto’s te midden van de menigte die zong: ‘Mursi, Mursi’.

Supporters van Shafiq, die zich hadden verzameld in de buitenwijk Nasser City in het noorden van de hoofdstad, waren geschokt door het resultaat. Ze schreeuwden en huilden. Mensen hielden hun hoofd vast in wanhoop.

Grondige verandering
De uitverkiezing van Mursi komt op een moment van grondige verandering in Egypte. De politieke partij ‘Muslim Brotherhood’ heeft veel van haar leden in de gevangenis zien verdwijnen. Nu is één van haar leiders in plaats daarvan gestuurd naar het presidentieel paleis. De aankondiging van de overwinning van Mursi, heeft de veiligheidstroepen in paraatheid gebracht. Tanks en troepen waren rond het hoofdkwartier van de verkiezingscommissie te zien.

De militaire leider van Egypte, Hussein Tantawi, heeft Mursi gefeliciteerd met zijn overwinning. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, zei dat de overwinning van Mursi "een historisch moment is voor Egypte". Uren na het verkiezingsresultaat, heeft Mursi afstand gedaan van alle functies binnen de ‘Muslim Brotherhood’, evenals zijn functie als voorzitter van de partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid. Mursi had beloofd dat bij winst hij die stap zou doen. Hij beloofde eveneens dat zij leiderschap veelomvattend zal zijn en probeert Mursi zowel de seculiere als christelijke kiezers met zich mee te krijgen.

De militaire generaals hebben beloofd om de macht op 30 juni aan de nieuwe president over te dragen. Maar hun besluit om het parlement te ontbinden, betekent dat Mursi aan de macht komt, zonder het toezicht van een zittende wetgever en zonder een permanente grondwet om zijn bevoegdheden of taken te definiëren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May