Scholier belaagt leerkracht via Facebook
23 Jun 2012, 12:00
foto


Een leerling van mulo Von Freyburg heeft een leerkracht van die school op Facebook (FB) besproken. De leerkracht had de leerling buiten de klas gezet, omdat ze voor de zoveelste keer haar schoolspullen niet bij zich had. Op haar FB-pagina schrijft de leerling: “Die juf heeft me zomaar buiten gezet, mek a go dede a stront. Ik wou haar klappen, maar gelukkig weet ik me te gedragen”. Andere leerlingen die haar wilden corrigeren, kregen als antwoord: “Je bemoeit in mijn zaken”. Een leerkracht van de school zag dit op FB en gaf het door aan de leiding van de school.

Directeur van de school en voorzitter van het Mulo Directeurenberaad, Marisa Meye, zegt aan Starnieuws dat ze het meest ontstemd raakte toen ze merkte dat een oom van die leerling haar op FB vroeg waarom ze die leerkracht niet geklapt heeft. “Een oom doet dit soort dingen toch niet? Je gaat het kind toch niet aanzetten om ergere dingen te doen? Wat me wel blij maakte is dat ze zei dat ze zich nog weet te gedragen.

Verwijderd
We hebben deze kwestie uitvoerig met de collega’s, de leerlingen en de ouders van deze leerling besproken”, zegt Meye. De leerling zit in de tweede klas van de muloschool en is zestien jaar oud. De gewraakte passages zijn intussen verwijderd. Haar ouders hebben opgetreden tegen de scholier en zij moest haar BlackBerry inleveren.

De BlackBerry krijgt de leerling pas terug wanneer ze haar gedrag verandert en hoge cijfers op school haalt. Voorlopig mag ze niet op Facebook en moet ze het doen met een eenvoudig mobieltje. Intussen heeft zij een repetitie gemaakt en heeft een heel hoog cijfer gekregen, zegt de directeur. Zij is blij met de correctie die gepleegd is.

Opnemen in schoolreglement
Meye vertelt dat ze drie tot vier keren in de week de scholieren na de vlaggenparade inlicht over actuele onderwerpen. Zo heeft ze het woord ‘belagen’ uitvoerig besproken. Daarnaast heeft ze de twee berichten uit Dagblad Suriname besproken. Het gaat om poepseks en seks met peuters. “Ik heb de leerlingen gevraagd wat ze ervan vinden. Degenen die geen antwoord gaven, heb ik een beurt gegeven om hun mening hierover te uiten. Informatie moet er zijn, maar het moet niet zo rauw naar buiten gebracht worden. Plaats desnoods een ondertitel waaruit blijkt dat het onjuist is”, vindt Meye.

De directeur heeft het schoolreglement aangepast. Zo is ‘belagen’ opgenomen in het reglement van de school, dat per 1 oktober zal gelden. Het reglement zal uitvoerig besproken worden met de leerlingen en daarna komen de ouders of verzorgers naar school. Ook met hen zal dit uitvoerig besproken worden en daarna moeten ze het reglement ondertekenen. Wanneer zaken mislopen, kan er ingegrepen worden. Meye vertelt dat ook andere collega’s het voorbeeld zullen overnemen. Zij zal deze kwestie bespreken binnen het Directeurenberaad.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May