Rio+20 eindigt met waarschuwing voor macht bedrijfsleven
23 Jun 2012, 00:00
foto
VN-secretaris-generaal sprak op de Rio +20-top over 'hoop en optimisme'


De VN conferentie over duurzame ontwikkeling in Brazilië is afgesloten met wereldleiders die de politieke verklaring, die een paar dagen eerder tot stand kwam, hebben aangenomen.

In het Rio+20 akkoord staat dat milieu en ontwikkeling van goede doelen te zwak zijn om sociale en ecologische crisissen aan te pakken. Gro Harlem Brundtland, auteur van een belangrijke VN-verslag over duurzame ontwikkeling 25 jaar geleden, zei dat de macht van het bedrijfsleven één van de redenen was voor het gebrek aan vooruitgang. Naties zullen gedurende drie jaar doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling formuleren. Ze zullen ook werken aan een betere bescherming van het mariene leven op volle zee.

Maar pogingen om subsidies op fossiele brandstoffen te elimineren - aanbevolen in een aantal gezaghebbende rapporten om zo de economie te stimuleren en de uitstoot van CO2 terug te dringen – leden schipbreuk. Plannen om het recht van arme mensen tot schoon water, voldoende voedsel en moderne energievormen te verankeren, mislukten eveneens of zijn ernstig verzwakt tijdens de zes dagen van de voorbereidende gesprekken.

Verbitterd
En veel regeringen waren er verbitterd over dat de tekst die de reproductieve rechten van vrouwen verankerde, is verwijderd uit de verklaring onder druk van het Vaticaan gesteund door Rusland en landen uit het Midden-Oosten en Latijns-Amerika.

De VN had de top aangekondigd als een "dé kans in een generatie" om de wereldeconomie op een duurzaam spoor te brengen."Het heeft dat absoluut niet gedaan", zei Barbara Stocking, directeur van Oxfam GB. De rechten van arme mensen om toegang tot schoon water te hebben is niet vastgelegd zoals was gehoopt. "We hadden hier de leiders van de wereld, maar ze hebben echt geen beslissingen genomen die ons vooruit zullen brengen," vertelde ze de BBC. "Er was echt een gebrek aan actie die zeer zorgwekkend is, omdat we weten hoe moeilijk de situatie in grote delen van de wereld is in termen van milieu en armoede, en ze toonden geen leiderschap die we van hen nodig hadden."

Niet veel veranderd
De voorzitter van het armste land op het westelijk halfrond, de Haïtiaanse president Michel Martelly, zei dat de top meer kon hebben opgeleverd. "Ik heb het gevoel dat deze arme landen altijd worden getroffen door een ramp - de dingen zijn niet veel veranderd," vertelde hij de BBC. "Dus op deze top zal ik zeggen dat er veel meer inspanningen gedaan moeten worden, zodat we met de juiste en precieze oplossingen komen die een impact zullen hebben op het leven van mensen dat nu wordt beïnvloed."

Ontwikkelingslanden hadden betoogd dat de financiële steun nodig was voor de omschakeling naar een groene economie. Maar met de VS die in een verkiezingsjaar zit en de EU die diep in de eurocrisis wegzakt, is elke vermelding van specifieke bedragen geblokkeerd. Als gevolg hiervan was dat de ontwikkelingslanden weigerden de verklaring over groene economie te bekrachtigen als het definitieve duurzame ontwikkelingspad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May