President Paraguay accepteert afzetting
22 Jun 2012, 23:00
foto
De afgezette Paraguayaanse president, Fernando Lugo (Foto: AP)


De Paraguayaanse president Fernando Lugo aanvaardt de beslissing van het parlement om hem af te zetten. Dat heeft hij vrijdag verklaard. Vicepresident Federico Franco heeft hem intussen opgevolgd en is beëdigd als president. Buiten het parlementsgebouw kwam het na de afzetting tot rellen.

Het Lagerhuis van het parlement begon donderdag met de afzettingsprocedure tegen de 61-jarige Lugo. Hij werd ervan beschuldigd politiek verantwoordelijk te zijn voor de dood van zeventien mensen bij gevechten tussen boeren en de politie tijdens een illegale bezetting van land de vorige week. De Senaat bevestigde vandaag de afzetting met 39 stemmen tegen 4. Vicepresident Franco zal het ambt bekleden tot aan de verkiezingen in april 2013.

De afgezette linkse Lugo vergeleek het besluit met een staatsgreep door het rechts gecontroleerde parlement. 'Ik leg me neer bij de beslissing', verklaarde Lugo. “Ik neem vandaag afscheid als president van de republiek, maar niet als Paraguayaans burger.” Hij riep zijn aanhangers op om vreedzaam te demonstreren tegen zijn afzetting, want “niet Fernando Lugo heeft een slag geïncasseerd, het is de Paraguayaanse democratie die een diepe wond heeft opgelopen.”

Geen eerlijk proces
Buiten het parlementsgebouw gebruikte de politie traangas en waterkanonnen om betogers uiteen te drijven. Ook werden schoten gehoord, maar er zijn nog geen berichten van slachtoffers. Lugo’s advocaten hadden bij het Hooggerechtshof de klacht gedeponeerd dat de procedure geen eerlijk proces garandeert en dat Lugo meer tijd moest hebben gehad om zich voor te bereiden. “Er is hier niets illegaals, er is geen constitutionele breuk, geen staatsgreep”, zei Carlos Maria, een centrum-rechtse wetgever tegen Associated Press.

Lugo is een voormalig rooms-katholieke geestelijke die geregeld in opspraak kwam, voornamelijk door een aantal claims van vrouwen die zeiden dat hij bij hen een kind had verwekt. Daarvoor moest Lugo een paar maal dna-testen ondergaan. Van één kind is intussen komen vast te staan dat het van hem is.

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties heeft dringend een missie van ministers van Buitenlandse Zaken gestuurd naar Paraguay om te “zorgen dat de democratie op de juiste manier wordt verdedigd.” President Rafael Correa van Ecuador waarschuwde dat het regionale blok zich kan beroepen op zijn ‘democratische clausule’ om de banden met Paraguay te verbreken en zelfs de grenzen kan sluiten als Lugo’s afzetting geen “eerlijk proces” is geweest. De Zuid-Amerikaanse landen vrezen dat Lugo, de eerste linkse president van Paraguay, het slachtoffer is van een politiek proces van de Colorado Partij en andere rechtse groeperingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May