Papegaai midden in het centrum beschoten
22 Jun 2012, 15:00
foto
Vogelliefhebbers ontfermen zich over de gewonde, wilde papegaai. (Foto: Rajesh Gajadin)


Krijsend van de pijn valt een gewonde papegaai te midden van zangvogelliefhebbers op het Onafhankelijkheidsplein. Iedereen haast zich naar het beest, dat een schotwond heeft onder één van zijn vleugels. De aanwezigen schrikken op wanneer de andere helft van het paar van de papegaai in wanhoop over het plein vliegt op zoek naar haar partner.

Dit "hartverscheurend" tafereel heeft zich zondagmiddag voorgedaan tijdens de halve finale van Hotel Esmeralda en Appartments. Rajesh Gajadin, secretaris van de Surinaamse Zangvogelbond, zegt dat een ieder geschokt en vol afschuw was over het gebeurde. De vogelliefhebbers ontfermden zich direct over het gewonde, wilde beest. “Hij is naar de dierenarts gebracht en maakt het nu goed”, zegt Gajadin aan Starnieuws. Hij vindt het triest en verschrikkelijk dat mensen in het centrum van de stad schieten op vogels die een trekpleister voor niet alleen toeristen, maar ook Surinamers zijn.

Unieke soort
In de vroege ochtend en late middag zijn de papegaaien in groten getale te zien rond het Onafhankelijkheidsplein, de Palmentuin en het Academisch Ziekenhuis. Het beeld is prachtig om midden in de stad dit uniek tafereel te aanschouwen. De Surinaamse Zangvogelbond spreekt dan ook zijn ernstige afkeuring uit over mensen die in en rond de stad deze vogels neerknallen met alle gevaren van dien. “Behalve dat deze vogels zich zo vrijelijk in Paramaribo rondvliegen, is er een heel unieke soort bij”, vertelt Gajadin. “Een goudgele papegaai maakt deel uit van de groep. Deze papegaai wordt een mutant genoemd. Zijn ouders zijn helemaal groen, maar door veranderingen in de genen is het beest helemaal goudgeel geworden.” De bond doet een dringend beroep op een ieder om vogelsoorten die in Paramaribo rondvliegen met rust te laten.

“Het lijkt wel het noodlot dat het beestje viel tussen de vogelliefhebbers”, zegt Gajadien. “Op die manier konden wij zijn leven redden.” Hij vertelt dat toen de voorzitter van de bond, Mahinder Gopi, van het gebeurde hoorde, hij onmiddellijk naar het plein wilde komen om een onderzoek in te stellen. “We hebben hem kunnen overtuigen dat niet te doen, hij lag namelijk ziek thuis.” De papegaai maakt het nu heel goed en zal binnenkort weer op het Onafhankelijkheidsplein worden losgelaten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May