Zenuwziekte ALS sporadisch in Suriname
22 Jun 2012, 13:00
foto


Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) of ziekte van Lou Gehrig komt heel weinig voor in Suriname. ALS is een ziekte van de zenuwcellen die de spieren aansturen. Deze neuromusculaire (zenuw-/spier-) aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren. Dat komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersenen – de zogenaamde hersenstam – afsterven. Hierdoor komen de signalen vanuit de hersenen niet meer aan bij de spieren. De hersenen kunnen dan geen spierbewegingen meer op gang brengen.

Op 21 juni was het Wereld ALS dag. Volgens neuroloog Eric Kafiluddin komt deze aandoening meer voor bij mannen dan bij vrouwen. De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan. Ook blijven de zintuigen (gevoel, smaak, gezicht, reuk en gehoor) doorgaans intact, evenals de werking van darmen en blaas. Wel worden geleidelijk aan steeds meer spieren aangedaan. Behalve de hartspier. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Hoe snel dat gaat verschilt per persoon. Maar de gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is drie tot vijf jaar.

De exacte oorzaak van de ziekte ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Een klein deel van de mensen met ALS heeft te maken met een erfelijke vorm van ALS. De erfelijke vorm komt echter heel zelden voor en is meestal al langer bekend in de families
“Hoe preventief het beleid ook is, sommige aandoeningen als ALS zijn niet te voorkomen”, zegt minister Michel Blokland van Volksgezondheid. In alle aspecten van het dagelijks leven moet echter gelet worden op de gezondheid, raadt de bewindsman aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May