NCCR zal jaarlijks SRD 10 miljoen beschikbaar hebben
21 Jun 2012, 16:30
foto
Situatie te Galibi. (Foto: Isaak Poetisi)


De regering heeft een half miljoen uitgetrokken om de acute noden van de ramp te kunnen lenigen. De hulp wordt geboden via het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR). Om structurele hulp te kunnen geven, zal volgende week aan De Nationale Assemblee gevraagd worden om SRD 10 miljoen extra op de begroting op te brengen voor NCCR. Dit bedrag zal jaarlijks worden begroot.

Deze mededeling deed vicepresident Robert Ameerali vanmiddag tijdens de spoed assembleevergadering die voorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft gehouden. Volgens informatie van Diana Pokie (A Combinatie) en Marinus Bee (A Combinatie/Abop) zijn er slachtoffers gevallen. De vorige week is een man komen te overlijden door een omvallende boom in het binnenland. En gisteren is volgens Bee in Moengo iemand gewond geraakt. Vicevoorzitter Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) deelde mee dat ook Boven-Suriname is getroffen door rukwinden.

Structurele oplossingen
Diverse assembleeleden riepen de regering op om met structurele oplossingen te komen. Het voorstel is gedaan om ook een speciale commissie van De Nationale Assemblee te benoemen. De Meteorologische dienst moet worden versterkt en gemoderniseerd. Het NCCR moet beter uitgerust zijn en in alle districten een filiaal hebben. Er moet meer structuur komen in de hulp die geboden moet worden.

Gevraagd is aan de regering om de samenleving goed voor te lichten wat er moet gebeuren bij een ramp. "Moeten mensen binnen blijven of juist naar buiten gaan". Ameerali merkte op het NCCR deskundig is om deze voorlichting te geven. Er is meegedeeld dat mensen binnen moeten blijven bij een ramp en een veilige plek opzoeken in huis.

Stormlijn verschuift
Ameerali merkte op dat niemand natuurrampen in de hand heeft. De stormlijn zakt steeds meer naar beneden, waardoor Suriname ook te maken heeft met gevolgen van stormen. De vicepresident merkte op dat het belangrijk is om zo snel mogelijk hulp te bieden bij een ramp. De regering is vanaf gisteren bezig met deze kwestie.

Bij de NCCR zijn er meer dan 115 meldingen vanuit Groot-Paramaribo binnengekomen. In Saramacca waren er 15 en in Commewijne ook 15 meldingen. President Desi Bouterse is vanmorgen samen met minister Ramon Abrahams van Openbare Werken naar Galibi gegaan. Hij is intussen weer naar de stad vertrokken. Ameerali zei dat de president net als elk ander rust nodig heeft, maar springlevend is. Diverse assembleeleden wilden een discussie aangaan met de regering over rampenbeheersing, maar Ameerali zei dat er ook hulp geboden moet worden. Het parlement krijgt ook schriftelijk verslag toegestuurd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May