DNA in spoedzitting bijeen
21 Jun 2012, 12:00
foto


De Nationale Assemblee komt vandaag in een spoedvergadering bijeen. De spoedconvocatie is vanmorgen naar de leden verzonden voor de vergadering van half één. Op de agenda staat de bespreking van de recente en eerdere buitengewone weersomstandigheden en de gevolgen van klimaatsverandering voor Suriname.

“Deze vergadering kon even goed morgen worden gehouden”, zegt parlementariër Asiskumar Gajadien (NF/VHP). “Veel mensen zijn niet voorbereid op deze vergadering.” Fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka (MC/NDP), zegt aan Starnieuws dat de vergadering is bedoeld als aanzet voor wat er moet gebeuren bij dergelijke calamiteiten. “Het is de natuur en daartegen kun je niet vechten. We moeten nu de koppen bij elkaar steken om na te gaan wat we ertegen kunnen doen.”

Voor Gajadien is het belangrijk dat er investeringen worden gedaan daar waar ze nodig zijn. Hij vindt dat de Meteorologische Dienst goed toegerust moet worden, zodat ze op tijd de samenleving kunnen waarschuwen bij dit soort calamiteiten. Ook Panka vindt dat de Meteodienst zowel technisch als met menskracht moet worden versterkt. Al jaren wordt gesproken over de klimaatsverandering zonder dat er echt structurele maatregelen zijn getroffen. “Bij dit soort zaken komt het besef, wanneer de tijd daar is”, zegt de VHP-parlementariër. “Ik hoop dat we er nu van bewust worden dat we deel zijn van de natuur en we onze bijdrage moeten leveren aan het behoud van de natuur.”

Voor zowel Gajadien als Panka is het belangrijk dat er noodvoorzieningen komen voor dit soort van calamiteiten. “De hulp moet verder gaan dan slachtoffers helpen en ondersteunen, we moeten preventief te werk gaan”, zegt Panka. Gajadien benadrukt dat er ernstig gekeken moet worden naar de oeverbeschermingen, de mangrove en parwa begroeiing die nog steeds worden vernietigd en het ongebreideld kwikgebruik in het binnenland. Ook Panka is zich bewust van deze activiteiten. “Daarom geven we vandaag de eerste aanzet met deze vergadering.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May