Begeleiding daders seksueel misbruik noodzakelijk
22 Jun 2012, 19:00
foto
Harry Mungra


Niet alleen seksueel misbruikte kinderen, maar ook de daders moeten psychologisch goed worden begeleid. Veel gevallen van seksueel misbruik vinden binnen de familie plaats.

Psycholoog Harry Mungra zegt aan Starnieuws dat kinderen die seksueel misbruikt zijn uiteindelijk na begeleiding teruggaan naar de familie en ook verder moeten met de dader. “De kans is groot dat de dader zich weer vergrijpt aan het kind als hij geen begeleiding heeft gehad, daarom moet ook hij behandeld worden.”

Noodzaak
Mungra zegt dat in andere landen slachtoffers én daders psychisch begeleid worden. Het is een noodzaak dat ook in Suriname daders worden begeleid. Hij vindt seksueel misbruik een complexe zaak. “Kinderen die jaar in jaar uit seksueel misbruikt zijn, raken psychisch heel erg verwond. Het is pijnlijk om na de behandeling de dader te ontmoeten en verder te gaan.”

Het is volgens de psycholoog daarom belangrijk dat de daders andere omgangsvormen leren met de kinderen. “Het is al bewezen dat daders ondanks strafoplegging zich toch vergrijpen aan het kind, dus alleen het straffen helpt niet.”

Geen bescherming
Volgens jurist en kinderrechtenactivist Samantha Gadjradj is er geen wet die slachtoffers van seksueel misbruik beschermt. Het strafrecht gaat ervan uit dat de dader gestraft wordt en dat er daarna resocialisatie plaatsvindt. Nergens in het wetboek is vermeld hoe het slachtoffer begeleid moet worden. Slachtoffers worden vaak midden in het proces van helen alleen gelaten of niet meer bijgestaan door de moeder, omdat die dan de zaak tegen de dader intrekt.

Een groot probleem is de afhankelijkheidspositie waarin het gezin verkeert. Dezelfde partner die haar kind heeft misbruikt, moet voorzien in de dagelijkse behoeften van het hele gezin, dus ook van het seksueel misbruikte kind. "Hoewel er juridisch niets tegen gedaan kan worden, kunnen er wel wetten gemaakt worden om het slachtoffer beter te beschermen of een betere begeleiding te bieden", stelt Gadjradj.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May