‘Suriname en Bouterse nog niet af van Decembermoorden’
20 Jun 2012, 02:30
foto
Prof. Dr. Mr. Afshin Ellian


President Desi Bouterse wil niet alleen ongestraft blijven, maar hij wil ook de waarheid rond de Decembermoorden verdoezelen. Zonder waarheid komt er geen verzoening. Wie de naakte waarheid verdonkeremaant, zal in deze wereld niet tot verzoening kunnen komen. Vergeving en verzoening zijn diep verbonden met waarheid.

Dat is de conclusie van prof. Dr. Mr. Afshin Ellian in zijn essay ‘President Bouterse en zijn amnesia, Suriname tussen waarheid en straffeloosheid’. Ellian is hoogleraar Sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit aan de Universiteit Leiden. Hij gaat in zijn schrijven in op de bewering van president Bouterse dat hij verzoening wil bewerkstelligen in de Surinaamse samenleving met de omstreden Amnestiewet. De hoogleraar stelt zich de vraag of Bouterse daarmee conform internationale tradities handelt ten aanzien van het verlenen van amnestie aan personen die in het verleden de rechten van mens op ernstige wijze hebben geschonden met gebruikmaking van staatsmacht of quasi staatsmacht.

Ellian voert de lezer terug naar de geschiedenis van andere landen die door waarheidscommissie met hun verleden in het reine proberen te komen. “Het amnestiebesluit van president Bouterse komt eigenlijk overeen met de besluiten die zijn voorgangers, de generaals van juntaregiems hebben genomen. Al die besluiten zijn nationaal en continentaal (bij het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens) ongeldig verklaard. Simpelweg wordt het onaanvaardbaar geacht wanneer een oud-dictator zichzelf en zijn handlangers strafrechtelijke immuniteit verleend”, schrijft Ellian. Hij besluit met dat gerechtigheid zich niet laat weerhouden door zelfamnestie van een oud-dictator.

De volledige essay van prof. A. Ellian is hier te downloaden.
pdf-icon.gif NJB_2012_24_artikel_Ellian_Bouterse.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May